"GRAFIČKA MAPA OKTOIH 1494 - 2015"

U Kolašinu otvorena izložba Dimitrija Popovića

Izdavački projekat Nacionalne biblioteke, koji je „potpisao“ Popović, posvećen je prvoj štampanoj ćiriličnoj knjizi u Crnoj Gori i na Jugoistoku Evrope – Oktoihu prvoglasniku
0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Dragana Šćepanović
Dimitrije Popović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.04.2019. 17:14h

U kolašinskom Zavičajnom muzeju otvorena izložba Dimitrija Popovića – grafička mapa Oktoih 1494 – 2015.

Grafička mapa Popovića, predstavlja spoj tradicije i savremenosti, mišljenje je Jelene Đurović, direktorice Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“. Kako je istakla na otvranju izložbe, svaki od šest grafičkih listova mape Oktoih inspirisan je slovima koji grade ime ove stare crkvene knjige.

„Tako je formalna i simbolička vrijednost slova, tih temeljnih elemenata riječi, postala osnova likovne kompozicije grafičkih listova ove jedinstvene mape“ rekla je Đurović.

Izdavački projekat Nacionalne biblioteke, koji je „potpisao“ Popović, posvećen je prvoj štampanoj ćiriličnoj knjizi u Crnoj Gori i na Jugoistoku Evrope – Oktoihu prvoglasniku.

Kako se čulo na otvranju izložbe, osnivanje Crnojevića štamparije, druge ćirilične štamparije u Evropi i vjerovatno prve državne štamparije u Evropi kao i štampanje Oktoiha prvoglasnika u njoj, zasigurno je jedna od najvažnijh stranica u istoriji Crne Gore.

„Ona je markirala ne samo istoriju srednjovjekovne kulture u Evrope već i svijeta. Štampanje knjiga u maloj Crnoj Gori s kraja XV vijeka, razapetoj izmedju ratova i gladi, kuriozitet je koji sa istorijske distance od pet vjekova zasjenjuje mnogo poznatije izdavačke poduhvate većih i bogatijih evropskih država na samom početku Gutenbergove ere. Zbog toga Đurđe Crnojević nije samo rodonačelnik našeg štamparstva i izdavaštva već i jedna od ključnih ličnosti crnogorske istorije i kulture", kazala je Đurović.

Izložba je, prije Kolašina, obišla mnogo veće gradove, između ostalih Ljubljanu i Brisel.

„Osnov kompozicije je ćirilično slovo uzeto iz inicijala ili tekstova ove crkvene knjige. Nad originalnim slovom razvija se njegova moderna modifikacija kao likovni apstraktini znak. U apstraktnu modifikaciju slova ukomponovan je hrišćanski simbol tako da slovo objedinjava zemaljsko i nebesko, svjetovno i sakralno“ objasnio je Popović.

Izložbu koju su organizovali Društvo prijatelja Kolašina, Nacionalno udruženje Crnogoraca Hrvatske i Zavičajni muzej, otvorila  je Željka Vuksanović, predsjednica Kolašina, istićući da treba uživati u nečujnom i tišini koju donosi ova izložba.