DIREKTOR POLICIJE UNAPRIJEDIO STOJKOVIĆA

Od uhapšenog do šefa kriminalističke policije

Stojanović je odluku donio, kako piše u saopštenju iz policije, shodno procjeni i potrebama službe
291 pregleda 57 komentar(a)
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2015. 05:28h

Dvije i po godine nakon što je osumnjičen da je  protivzakonito uticao na  državnog tužioca, Siniša Stojković postavljen je za šefa  podgoričke kriminalističke policije.

Tu odluku donio je direktor Uprave policije Slavko Stojanović, shodno, kako piše u saopštenju iz te institucije,  procjeni i potrebama službe.

Stojković je uhapšen krajem decembra 2012. godine, dok je bio na čelu budvanske krimi policije.

Specijalni tužilac sumnjičio ga je da je  osnovnoj  tužiteljici Ljiljani Klikovac prijetio da može biti smijenjena ako bude preduzimala dalje službene radnje u postupku koji se vodio protiv policajca Milenka Miće Rabrenovića.

On je, saopštili su tada iz tužilaštva,   tužiteljki  preporučio da se više ne bavi osumnjičenim za prijetnje novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, jer će to ugroziti napredovanje bivšeg direktora policije Veselina

Veljovića na mjesto šefa tajne policije, kao i dolazak bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Vladana Jokovića na mjesto prvog čovjeka crnogorske policije.

Obrazložio joj je da se njeno ponašanje kosi "sa dogovorima u političkom vrhu". 

Rabrenović je bio osumnjičen da je u februaru 2011. godine prijetio Lakićevoj i njenoj porodici. U vrijeme kada je novinarki prijećeno, on je  bio zadužen za bezbjednost tadašnjeg šefa policije  Veljovića.

Na sudu je oslobođen optužbe  nakon što je  vještak za telekomunikacije Predrag Boljević promijenio nalaz na kraju suđenja i sud uvažio njegovo mišnjenje da telefon, teoretski, može da se klonira. 

Za slučaj Rabrenović, osim  Stojkovića, interesovala se i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ali osim što je o njenom “interesovanju” sačinjena službena zabilješka, Tužilaštvo nije protiv nje pokretalo postupak.

U junu 2013. godine, Tužilaštvo je protiv Stojkovića podiglo optužnicu, a dan  nakon toga ga je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević suspendovao sa posla.

Veljović je  nakon hapšenja Stojkovića rekao da će otkriti neke nepoznate detalje o “toj montiranoj aferi”, ali ih do sada nije iznio. 

U decembru iste godine sud je odbacio optužnicu protiv Stojkovića, uz obrazloženje da  nije mogao protivzakonito uticati na tužiteljku  jer za to “nije imao autoritet svoje službe, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu”.

Rješenje suda potpisala je  sutkinja Milenka Žižić.

Ubrzo nakon toga, Žižićeva je imenovana za sudiju Apelacionog suda.

Tužilaštvo je u žalbi napisalo da sutkinja Žižić “brka uticaj i položaj”...

“Sud gubi iz vida da je Stojkoviću stavljeno na teret da je korišćenjem svog pretpostavljenog uticaja izvršio krivično djelo. Viši sud poistovjećuje društveni položaj i društveni uticaj, što rješenje čini nejasnim, jer  društveni položaj i društveni uticaj nijesu iste radnje izvršenja ovog krivičnog djela, jer se ovo krivično djelo vrši korišćenjem službenog ili društvenog položaja. Dakle, uticaj može biti stvarni ili pretpostavljeni, a položaj službeni ili društveni, pa je nejasno kako sud nalazi da izvršilac ovog krivičnog djela može biti lice koje ima društveni uticaj”, napisali su u žalbi.

Stojković je  radnu karijeru počeo  prije 23 godine u graničnoj policiji, gdje je bio komandir na  Božaju, zatim pomoćnik komandira za javni red i mir u Podgorici, a potom i član antitrafiking tima i šef Odsjeka za nasilje u porodici.

Nakon toga obavljao je funkciju rukovodioca ekspoziture u čijoj nadležnosti su krivična djela iz oblasti krvnih i seksualnih delikata, terorizma, požari, eksplozije i havarije, nasilje u porodici u Područnoj jedinici Podgorica, a u novembru 2010. godine  bivši direktor  Veselin Veljović postavio ga je na mjesto šefa kriminalistike u Podgorici.

Veljovićev nasljednik na funkciji  Božidar Vuksanović, 7. marta ga je smijenio.

Jovica Rečević postavljen na čelo podgoričke policije

Novi šef podgoričke policije je Jovica Rečević, koji je u prethodnom periodu obavljao poslove načelnika Odjeljenja policije Centra bezbjednosti Podgorica. 

Dosadašnji načelnik CB Podgorica Vojislav Dragović i rukovodilac krimi policije Branislav Živković biće, kako piše u saopštenju policije,  raspoređeni na druge poslove i zadatke u okviru Uprave. 

Živković je u februaru prošle godine, smijenjen sa mjesta načelnika CB Podgorica nakon još jednog u nizu paljenja vozila "Vijesti", koje je u tom trenutku obezbjeđivala policija. 

Smjena je uslijedila i nakon što je Unutrašnja kontrola MUP-a  utvrdila da je  Živković naložio Timu za odnose sa javnošću Uprave policije da izda lažno saopštenje za javnost, nakon incidenta u Kliničkom centru, kada su  siledžije iz samozvanog zagoričkog klana  nasrtali na ljekare i građane u toj zdravstvenoj ustanovi.

I Etički odbor MUP-a utvrdio je da je  Živković prekršio je Kodeks policijske etike  i nije sačuvao ugled policije i svoj lični ugled.

Preporučujemo za Vas