IZLOŽBA U TIVTU

Hamiltonovi pejzaži, cvjeteni i plesački motivi

Hamilton od početka ljeta boravi u Crnoj Gori i radi na novim fotografijama - inspiracija su mu pejzaži Boke Kotorske, Svetog Stefana, ali i kontinentalni dio “divlje ljepote"
61 pregleda 0 komentar(a)
David Hamilton (Novina)
David Hamilton (Novina)
Ažurirano: 04.04.2019. 17:13h

Svečano otvaranje izložbe fotografija svjetski priznatog umjetnika Dejvida Hamiltona, britanskog fotografa i reditelja, u organizaciji galerije “Cattaro Home”, zakazano je za petak, 31. jul, u  21 i 30 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru u Tivtu.   

Izložba nosi naziv “Retrospektiva”, a prikazaće autorove najpoznatije fotografije, sa pejzažnim, cvjetnim i plesačkim motivima koje su prije Tivta bile izložene u prestižnom hotelu “Scribe” u srcu Pariza.

David Hamilton važi za jednog od najboljih svjetskih umjetničkih forografa. Njegove fotografije teško je razlikovati od umjetničkih slika. Karakterističnih su pastelnih boja, sa blagom svjetlosti u obliku umjetničke izmaglice, zamagljenih, kao kroz paru, ambijenata koji su izgradile njegov umjetnički identitet.

Modni časopisi “Elle” i “Vogue” godinama koriste njegove fotografije bez upotrebe specijalnih digitalnih efekata, što predstavlja odgovor na pitanje zašto njegova umjetnost ima ogroman uticaj na modu.

David Hamilton radi jednostavno, sa jednim aparatom, uz dnevnu svjetlost, instiktvno,  bez ikakve post produkcije, u potrazi za savršenom harmonijom, upravo kao i slikari koji su ga i inspirisali još od njegovih mladalačkih dana poput Gistava Le Greja,  Edgara Degaa i mnogih drugih. Hamilton od početka ljeta boravi u Crnoj Gori i radi na novim fotografijama - inspiracija su mu pejzaži Boke Kotorske, Svetog Stefana, ali i kontinentalni dio “divlje ljepote”.             

“Vaša zemlja je netaknuta priroda, posebno uživam u Kotoru koji me izuzetno podsjeća na Italiju. Želim da ga sačuvam na fotografiji onakvim kakav jeste, a siguran sam da će i knjiga o Crnoj Gori na kojoj radim, imati jednako veliki uspjeh kakav je doživjela i moja monografija Venecije”, istakao je Hamilton. 

Izložba njegovih radova u Tivtu će biti otvorena do 18. avgusta.