Vinetu Čoković drži rentakar u Budvi

U budvanskom Starom gradu osumnjičeni šef međunarodnog narkokartela ima poslovni prostor od 21 m2
950 pregleda 40 komentar(a)
Vinetu Čoković, Foto: MUP Španije
Vinetu Čoković, Foto: MUP Španije
Ažurirano: 27.07.2015. 05:17h

Uhapšeni Budvanin Vinetu Čoković (52), navodno šef međunarodnog narkokartela, u Crnoj Gori je legalno radio sa rentakar vozilima.

To se može vidjeti i u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Čoković je uhapšen u Španiji sredinom juna ove godine u velikoj akciji policija iz sedam država.

Mediji u Španiji Čokovića su opisali kao čovjeka koji je pola svijeta snabdijevao kokainom, a tamošnja policija je po njegovom imenu dala i kodni naziv akciji hapšenja.

U toj akciji uhapšeno je 69 osoba, zaplijenjeno više od 3,5 tona kokaina, zatim gotovo 10 miliona eura, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane. U istoj akciji uhapšen je i Podgoričanin Veselin Pavličić zvani Paro (63).

Prema podacima CRPS-a, Čoković je sa svojim partnerom Savom Kovačevićem (51) 29. aprila 2004. godine u Budvi osnovao firmu “Savin Euro”.

Djelatnost te u CRPS-u još aktivne firme je Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila, a adresa: Slovenska obala br. 13.

Na internetu se na sajtovima za oglašavanje može naći i kontakt broj Čokovićeve firme - (069 040 ***), koji prema pouzdanim podacima “Vijesti” nije u funkciji još od oktobra 2014. godine.

Prema izvorima “Vijesti” iz policije, Čoković je rentakar prepustio svom partneru i nekoliko godina unazad je živio u inostranstvu.

Isti izvor kazao je da se Čoković godinama nalazi u policijskom informacionom sistemu kao bezbjednosno interesantno lice (BIL).

U akciji hapšenja narkokartela učestvovala je španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i policije Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke.

Španska agencija EFE, prenijela je da je kartel drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu, gdje su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, ali i u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi.

Španski portal “ElConfidencial” prenio je ranije da je Čokovića upravo razbacivanje novcem u toj zemlji “koštalo” hapšenja.

Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona eura.

Čoković se sa luksuzom i velikim novcem nije razbacivao u Crnoj Gori, sudeći po njegovom imovinskom kartonu.

U podacima Uprave za nekretnine Crne Gore na njegovo ime se zvanično vodi samo poslovni prostor od 21 kvadrat, koji je kupio u Starom gradu u Budvi.

Čoković ima i porodičnu kuću na gradskom bulevaru u Budvi, ali ona se ne vodi na njega već na

Partner obezbjeđuje objekte

Čokovićev partner u rentakar poslu Savo Kovačević prema podacima CRPS-a u Crnoj Gori se bavi i sa poslovima obezbjeđenja lica i objekata.

Kovačević u Budvi posjeduje firmu “Housekeeping custodian Montenegro”, koju je 24. novembra 2005. godine osnovao na adresi Podkošljun CDS. Kontakt broj te firme isti je kao i za Čokovićevu “Savin Euro”.

U podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da je Savo Kovačević suvlasnik porodične kuće od 92 kvadrata sa svojim bratom i sestrom u budvanskom naselju Babin Do.

Bonus video: