Policija nema volje da se bavi provalama?

Iz UP negiraju da je policajac, kojeg Đoljević optužuje, rekao da policija nema volje da rasvijetli krađe i ubistva
146 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Đoljević, Foto: Zoran Đurić
Dejan Đoljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.07.2015. 06:19h

Podgoričanin Dejan Đoljević tvrdi da su mu policajci rekli da nemaju volje i vremena da istražuju ko mu je krajem 2012. provalio u stan i ukrao oko 10.000 eura i oko 2.000 eura zlatnog nakita, što su iz Uprave policije negirali.

Uprava policije tvrdi da su preduzeli “konkretne mjere i radnje na rasvjetljavanju teške krađe, počinjene na štetu Đoljevića”, ali rezultata i dalje nema.

Đoljević je “Vijestima” ispričao da je imao više problema sa inspektorima od kada je prijavio krađu: “Nakon krađe, inspektor me nazvao i rekao da nemaju službenih vozila i goriva. To me iziritiralo. Pošao sam kod njegovog šefa i ispričao mu. On ga je navodno smijenio, ali ja od toga nemam ništa, osim probleme. Sada mi se njegove kolege svete. Cimaju me gdje god me sretnu, zaustavljaju, pretresaju, traže oružje”.

On je naveo da je razgovarao sa više inspektora i rukovodilaca policije, ali da mu je rečeno da “neće rješavati njegov predmet”.

“Pričao sam sa svima. Počev od inspektora koji su vodili predmet do direktora Slavka Stojanovića. Rekao sam im na koga sumnjam, oni meni - da znaju ko je krao, ali da ne mogu ništa. Rekli su mi da nemaju vremena ni volje da rješavaju krađe”, kazao je on.

Đoljević je redakciji “Vijesti” rekao i ko su službenici policije koji su mu to navodno rekli. Tvrdi da mu je jedan od njih kazao: “Đoljeviću, znaš li ti koliko ima nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori. Svi znamo ko ih je počinio, ali niko nema volje to da rješava. Isto tako nema volje ni da se ovo tebi rješava, da su to uradili drugi ljudi ili da je urađeno nekom drugom riješili bi”.

Uprava policije dva puta je, u odgovorima “Vijestima”, negirala Đoljevićeve navode. Navode da u prilog tome govori i činjenica da je Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po Đoljevićevoj pritužbi, “našao da nije utvrđena osnovanost pritužbe koja se odnosi na eventualno nepostupanje policijskih službenika u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela”.

Iz UP “Vijestima” je ranije odgovoreno da je njihov kolega, kojeg Đoljević optužuje da mu je rekao da nema volje da se rasvijetli krađa i ubistva, razgovarao po nalogu direktora policije.

“On nije D.Đ. saopštio da ne postoji volja da se riješi krivično djelo na njegovu štetu. Naprotiv, ovom licu je ponovljeno da policijski službenici preduzimaju sve zakonom propisane aktivnosti na rasvjetljavanju ovog delikta. Osim ove teme, sa D.Đ. nije razgovarano o drugim događajima, pa samim tim ni o nerasvijetljenim ubistvima”, tvrde iz UP.

Policija ispitala osumnjičenog, tužilaštvo kaže da nema dokaze

Đoljević je optužio policiju i da ne žele da traže podatke sa graničnih prelaza, koji bi dokazali da su osobe koje sumnjiči za krađu tog dana bili u Crnoj Gori.

“Oni ih pozovu na razgovor, oni kažu nismo bili u Crnoj Gori 25. decembra 2012. i tako se sve završi. Ovaj glavni, koji je opljačkao moj stan, Bjelopoljac, u zatvoru je i služi kaznu za neka druga krivična djela. Rekli su mi da će ga saslušati u ZIKS-u. On je izlazio na slobodu, i opet završio u zatvoru zbog istih krivičnih djela. Inspektori su preskakali da ga ispitaju u vezi mog predmeta”, tvrdi Đoljević.

Iz Uprave policije, međutim, kažu da rade na rsvjetljavanju teške krađe, ali i da neke od tih aktivnosti još nijesu završene, i da ih ne mogu prezentirati.

“Policijski službenici su, između ostalog, uzeli izjave i od lica na koja je D.Đ. ukazao kao na moguće izvršioce krivičnog djela počinjenog u njegovom stanu iz kojeg je, po izjavi oštećenog D.Đ, tom prilikom otuđeno oko 10.000 eura i izvjesna količina zlatnog nakita. O svim mjerema i radnjama blagovremeno je obaviješten nadležni tužilac koji se izjasnio da, shodno do sada utvrđenim činjenicama, ne postoji osnov sumnje za procesuiranje krivične prijave za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti protiv bilo kog lica”, kazali su iz UP.

Bonus video: