Sporazum MUP-a i VDT-a doprinio ostvarivanju boljih rezultata

Razgovarano je i o unaprijeđenju postojećih administrativnih, prostornih i tehničkih kapaciteta oba organa, posebno uzimajući u obzir formiranje Specijalnog policijskog odjeljenja zaduženog za otkrivanje krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva
50 pregleda 1 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2015. 17:33h

Sporazum o zajedničkom radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) tokom izviđaja i krivičnog postupka pospješio je saradnju dvije institucije i doprinjeo ostvarivanju boljih rezultata, ocijenjeno je na sjednici Koordinacionog tijela za primjenu Sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na sastanku ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića i drugih visokih čelnika policije i tužilaštva ocijenjeno je da će obje institucije nastaviti da preduzimaju mjere i radnje u cilju pune implementacije Sporazuma i postizanja mjerljivih rezultata.

U saopštenju se navodi da će te mjere biti preduzete posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao, kako se dodaje, ključnog uslova za dalji napredak na polju evropskih i evroatlantskih integracija.

“Sporazum o zajedničkom radu MUP-a – Uprave policije i Državnog tužilaštva tokom izviđaja i krivičnog postupka se efikasno primjenjuje što je pospješilo saradnju tužilaštva i policije i doprinijelo ostvarivanju boljih rezultata u različitim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o, kako se navodi, unaprijeđenju postojećih administrativnih, prostornih i tehničkih kapaciteta oba organa, posebno uzimajući u obzir formiranje Specijalnog policijskog odjeljenja zaduženog za otkrivanje krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva i postupanje po njegovom nalogu.

Podsjeća se da je Sporazum o zajedničkom radu MUP-Uprava policije i VDT-a potpisan u aprilu prošle godine u cilju unapređivanja funkcionalne saradnje i efikasnog pretkrivičnog i krivičnog postupka.

U saopštenju se navodi da su sporazumom razrađene uloge državnog tužioca, kao rukovodioca pretkrivičnog postupka, kako je to predviđeno Zakonikom o krivičnom postupku i policije koja postupa po njegovim nalozima.

“U tom smislu, u Sporazumu su precizirane međusobne obaveze državnog tužioca i policije na operativnom nivou kako u postupanju tako i međusobnom izvještavanju o preduzetim mjerama i radnjama u mjeri koja nije u suprotnosti sa odredbama ZKP-a”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: