Miljić: Ponosimo se na svoj Durmitor i svoj Beograd

Danas Durmitoraca ima diljem svijeta svijeta, najviše u Srbiji, u bijelom gradu pa nije neobično što se najbrojnije, vjerovatno najorganizovanije, formiralo upravo u Beogradu", kazao je sinoć na promociji književnik i istoričar Marjan-Mašo Miljić
285 pregleda 2 komentar(a)
Promocija monografije Udruženje Durmitoraca, Foto: Obrad Pješivac
Promocija monografije Udruženje Durmitoraca, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.07.2015. 09:44h

Sinoćnjom promocijom monografije "Udruženje Durmitoraca" autora i priređivača Sava Mikića, privukla je pažnju kako mještana tako i Durmitoraca izvan zavičaja ai i upotpunilo srebrni jubilej "Dana planinskog cvijeća".

Obiljem arhivskog materijala, fotografija i statistike, dat je prikaz dvije decenije rada Udruženja sa sjedištem u Beogradu, formiranog 1993. godine ali i osvrt da je riječ o obnovi onog što su Durmitorci počeli još 1939. godine a što su ratna dešavanja prekinula.

"Knjiga koju večeras predstavljamo je srećna knjiga nekoliko pasova Durmitorki i Durmitoraca vezanih za svoj kraj, svoje pretke, porijeklo, istoriju, život i običaje. Kad je ponestalo mjesta za življenje, ali i zbog brojnih drugih razloga, počela su iseljavanja u druge krajeve. Danas Durmitoraca ima diljem svijeta svijeta, najviše u Srbiji, u bijelom gradu pa nije neobično što se najbrojnije, vjerovatno najorganizovanije, formiralo upravo u Beogradu", kazao je sinoć na promociji književnik i istoričar Marjan-Mašo Miljić.

On je prezentirao hronologiju i razloge odlazaka i iseljavanja. Precizno je saopštio podatke o Udruženju, od osnivanja pa do danas, njegove začetnike, rukovodstva, djelatnosti i aktivnosti tokom postojanja.

"Ova knjiga je most između zavičaja i onih koje je on častio rođenjem i postojanjem, koji u svijet odlaze sa prezimenom a vraćaju se sa imenom. Zavičaj ne može da se bira. On je naša sudbina i naša sloboda. Zavičaj je u širem smislu domovina a ruska mudrost kaže Ne zaboravi zemlju u kojoj ti je pupak rezan. Ponosimo se na svoj Durmitor i svoj Beograd", prenio je Miljić autorovu zavjetnu poruku.

Aktuelni predsjednik Miloš Piletić iznio je precizan podatak da Udruženje broji 6.000 članova, taman koliko tri okodurmitorske opštine imaju stanovnika. Kazao je da je knjiga štampana donacijama članstva i Opštine Plužine i ukazao na problem nedostatka kancelarijskog prostora u kom pravcu očekuje podršku rukovodstava matičnih opština.

Skup je pozdravio i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević. O knjizi je govorio i predsjednik žabljačkog Književnog kluba Naod Vuković. Pjesnici su kazivali stihove o Durmitoru. Narodni guslar Milan Kovačević u tri navrata pobrao je aplauze, a od autora samo riječi zahvalnosti prisutnima jer „Ne mogu hvaliti svoje djelo a Mašo Miljić i drugi sve su kazali“.

Bonus video: