Šahovska elita u Baru

0 komentar(a)
Pres konferencija - šah, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Pres konferencija - šah, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 15.07.2015. 20:55h

Bar će početkom oktobra biti šahovska prijestonica Evrope. To je zvanično potvrđeno i na pres konferenciji koja je danas održana u hotelu „Princess“.

Naime, od 7. do 11. oktobra ove godine, biće održan prvi Kongres Evropske šahovske federacije, na kojem je najavljeno učešće oko stotinu delegata iz svih zemalja Evrope.

Prisutne goste i novinare na prvom zvaničnom presu, u ime grada domaćina pozdravio je prvi čovjek Opštine, Zoran Srzentić...

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što će naš grad biti domaćin ovog prestižnog Kongresa. I sa pravom mogu reći, da će upravo Bar biti prijestonica šahovske Evrope u tom periodu. Smatram da smo tu čast i zaslužili, i obećavam da ćemo kao domaćini preduzeti sve potrebne mjere da se evropski šahovski krem prijatno osjeća u našem gradu. Već smo pokrenuli akciju obezbijeđivanja prostorija za naša dva šahovska kluba, a prioritet nam je da šah uvedemo i u školsko obrazovanje, da poradimo na njegovom razvoju, i naše mlade sugrađane usmjerimo na pravi put“, rekao je između ostalog predsjednik Opštine Bar.

Ispred Uprave za sport Crne Gore, Branimir Ivanović je obećao još veća ulaganja u šah, kao i podršku ŠSCG...

„Šahovski Savez radi sjajan posao, i to je dobra polazna osnova da ima našu kompletnu podršku. I to ne samo u novčanom, već i u logističkom smislu. Bićemo im prava podrška u želji da se u Crnoj Gori vrlo brzo organizuje neko jako evropsko takmičenje“, zaključio je Ivanović.

U našoj zemlji boravi i predsjednik Evropske šahovske federacije, Zurab Azmajparašvili, koji je prezadovoljan onim što je vidio....

„Nije mi prvi put da sam u Baru, ali sam i u decembru bio očaran svime što sam vidio. Upravo ta posjeta je bila dobra polazna osnova za ono što će uslijediti vrlo brzo. Kongres će okupiti sve relevantne šahovske institucije Evrope, a biće ovo prava prilika da na fantastičnom mjestu razgovaramo o vrlo bitnim temama za budućnost šaha. Crna Gora je pokazala snagu i želju da na pravi način ugosti sve delegacije. Došli smo u domaćinski grad, u kome ćemo uz pomoć očigledno preduzimljivog predsjednika riješavati mnoge tekuće probleme. Sa crnogorskim savezom imamo odličnu saradnju, i to je organizacija u kojoj se radi zaista transparentno“, naglasio je Azmajparašavili.

Kao posebne gošće u sklopu posjete prvog čovjeka Evropske šahovske federacije su i sestre Marija i Ana Mezičuk, od kojih je Marija aktuelna prvakinja svijeta u šahu, a Ana prvakinja svijeta u brzopoteznom šahu.

"Oduševljena sam ovom posjetom, a posebno me raduje činjenica da veliki broj mladih ljudi želi da se bavi šahom. Imate sve preduslove za kvalitetan razvoj ovog sporta, koji ima svoju globalnu popularnost“, istakla je aktuelna prvakonja svijeta Marija Mezičuk.

Potpredsjednik ŠSCG Veselin Drašković najavio je ambiciozne planove za naredni period...

„Ovo je samo početak onog što novo rukovodstvo saveza želi u narednom periodu. Upravo će ovaj Kongres biti dobra polazna osnova da Crna Gora u narednom periodu, i to vrlo brzo dobije organizaciju nekog evropskog takmičenja“, zaključio je Drašković.

Nakon pres konferencije održana je i šahovska egzibicija u brzopoteznom šahu.

Bonus video: