Spašen turista iz Izraela

Nakon tri sata potrage pronašli su ga iscrpljenog, ne u Planinici odakle se javio već, zapadnije, u lokalitetu Kaluđerovača
6 komentar(a)
Durmitor, Foto: Facebook/GSS Crne Gore
Durmitor, Foto: Facebook/GSS Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2015. 08:49h

Turistu iz Izraela Jehonatana Gabbaya (23), koji je tokom planinarenja po masivu Durmitora, u subotu zalutao u lokalitetu Planinica, pronašli su živog i zdravog pripadnici Gorske službe spasavanja i oko tri sata iza ponoći vratili na Žabljak.

Nakon što se izgubio turista iz Izraela telefonom je oko 20 časova pozvao lokalnu Turističku organizaciju, ispričao im šta se dogodilo i saopštio GPS koordinate, koje su preuzeli pripadnici Gorske službe spasavanja.

Nakon tri sata potrage pronašli su ga iscrpljenog, ne u Planinici odakle se javio već, zapadnije, u lokalitetu Kaluđerovača.

"Kada smo se susreli sa njim bio je priseban ali umoran i iscrpljen, vjerovatno od dugog boravka i neizvjesnosti. Potpuno je logično da je zalutao jer je od nama nepoznatog stanodavca dobio poderanu i zastarjelu planinarsku kartu u kojoj nije bilo ucrtanih planinarskih staza na tom prostoru. Samo zahvaljujući okolnosti da je bio priseban, vjerovatno i činjenici da se radi o pripadniku bezbjednosnih formacija Izraela, nije bilo težih posljedica. Procijenili smo da je racionalnije da se vratimo pješačeći do sela Crna Gora, gdje nas je sačekalo vozilo policije i vratilo u Žabljak", kaže pripadnik GSS Zoran Šaco Vojinović.

Pored njega u akciji su učestvovali spasioci Miroslav Karadžić, Strahinja Vojinović i Radule Vujičić.

Bonus video: