Narod izmanipuliše gotovo svaka revolucija

Svaka revolucija je na kraju tek puka zamjena društvenih elita, tu nema nikakvog boljitka za narod, ništa se suštinski ne mijenja
71 pregleda 0 komentar(a)
Julije Cezar grad teatar, Foto: Grad teatar
Julije Cezar grad teatar, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 10.07.2015. 18:05h

Ovogodišnji festival Grad teatar, smješten pod metaforični šekspirovskim naslovom „Ko je ovdje toliko varvarin da ne želi biti Rimljanin“, najavio je svoju prvu premijeru i koprodukciju - Šekspirovu tragediju „Julije Cezar“, u režiji Kokana Mladenovića, koja je zakazana za 13. jul u 22 sata na sceni Svetog Stefana.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio direktor JU „Grad teatar“ Blažo Radoman, ističući da su upravo predstave izašle iz pozorišne radionice ovog festivala ono što ga čini prepoznatljivim u regionu, riječ je o značajnom projektu.

Po riječima reditelja Kokana Mladenovića, koji potpisuje i dramaturgiju, nije on izabrao ovaj komad, ni ekipa koja ga radi, nego je komad izabrao sve njih.

""Julije Cezar" je tragedija koja se dešava svima nama, globalno, u regionu i u svijetu. To je tragedija svih propalih revolucija i njihovih humanističkih ideja. Bila bi velika privilegija nas u Srbiji, da nismo uspjeli da upropastimo veličanstvenu ideju krupnih društvenih promjena posle svrgavanja Miloševića. Nažalost, taj obrazac nam pokazuje da je svaka revolucija na kraju tek puka zamjena društvenih elita, da tu nema nikakvog boljitka za sam narod, i da se suštinski ništa neće promijeniti nabolje. Samo će neki drugi ljudi doći na vlast, neki koje ćemo godinama gledati kao i prethodne moćnike, i taj palanački ringišpil nastaviće da se vrti sa nama poznatim licima, dok mi stojimo i gledamo kako se smjenjuju - na vlasti, u opozciji, pa onda opet na vlasti. To razočaravajuće osjećanje propale revolucije je nešto što treba da dominira ovakvim "Julijem Cezarom". Naravno, Šekspir ne bi bio tako veličanstven pisac da je to tek komad sa društvenom tezom. Nije on, naravno, samo to, ovo je komad koji daje izuzetno mnogo psiholoških nijansi, i koji je prvi izazov za vrhunske glumce. Imao sam sreću da sastavim ekipu od petoro vrhunskih glumaca, i mislim da ćemo dobiti jednu duštveno izuzetno važnu predstavu, a da publika nijednog trenutka neće biti uskraćena za vrhunsku glumu, burne emocije i sve ono što čini uzbudljivo pozorište”, istakao je Mladenović.

U drami koju je Šekspir napisao oko 1599. godine, koja se događa u Rimu 40-ih godina prije nove ere, i koja u originalnoj verziji ima 52 lika, ovog puta igra petoro glumaca. Sergeja Trifunovića, koga poznajemo po sjajnim bravurama na budvanskim scenama, premijerno ćemo vidjeti u liku Bruta. Saša Torlaković, koji je značajan dio karijere ostvario upravo na Grad teatru, igra dvije uloge - Julija Cezara i Marka Antonija, popularni Branislav Trifunović je Kasije, Marko Marković je Oktavije i Kaska, a u dvije uloge, Porcije i Kalpurnije, vidjećemo i mladu crnogorsku glumicu, Budvanku Jelenu Minić.

Petoro glumaca istovremeno je i narod na sceni, jer se, kako je rečeno, zbog naroda i radi ova predstava - narod je predmet, objekt i sredstvo manipulacije u političkim sistemima. Narod izmanipuliše gotovo svaka revolucija, i narod je taj koji nakon svih promjena na kraju uvijek ostane bez ičega.

“Meni je Šekspir uvijek izazov”, izjavio je Sergej Trifunović.

"Najbolja slika toga je da Kokan Mladenović i ja nijesmo govorili jedno pet godina, a onda me je pozvao i rekao : je li, ludače, hoćeš li da igraš Bruta. Odgovorio sam mu: jok, ti ćeš! To je bio cio naš razgovor. Šekspir nas je tako nekako ujedinio, a ova drama je toliko izazovna, toliko smo svašta tu otkrili, svašta iščačkali. U tom dijelu istorije koji ne znam, koji je nevjerovatan, a koji sa, kako kaže Kokan kao matrica iznova ponavlja, postoji nešto užasno. Ta matrica se dešava i nama, stalno gledamo jedne te iste face na vlasti - da li će ovaj da napravi koaliciju sa ovim, kako bi spasio svoju bulju, ili će sa drugim, da bi takođe spasio svoju bulju. Imate tu dvije instance - jednu da spasite bulju, a drugu da uzmete pare. A vas rajo, ko vas jebe”, kazao je Trifunović.

Po riječima Saše Torlakovića, koji god lik glumac da igra koji je Šekspir napisao, to je uviejk velika nagrada:

"Da smo imali još šest mjeseci da se bavimo ovom pričom, šta bi sve iz nje još moglo da se iščita! Jer, Šekspir je sve napisao. U njegovom tekstu ne možete da lutate, samo treba da ga čitate, tu sve piše. Pored likova koje mi igramo, postoji u ovoj predstavi još jedan bitan lik, a to je narod . Nas je zanimalo i to kako taj narod može da se promijeni, kako da ne odlučuje stihijno danas jedno, sjutra drugo, i kako je, zapravo, vrlo lako manipulisati narodom. To je tako kroz istoriju”, smatra Torlaković.

Branislav Trifunović, koji će na scenu donijeti Kasija, smatra da bi Šekspir, kada bi danas pisao, mogao da napiše istu ovu dramu.

“Jedino bi imena morao da prilagodi ovom vremenu, ali ne bi izbacio nijednu jedinu rečenicu. Zato smo probali da 'Cezara' stavimo u ovaj današnji kalup, kalup koji nas brine, boli, tišti, i na koji nekako moramo da reagujemo. Vrijeme u kojem živimo nije nam dozvolilo da ćutimo, tako da nam je ovaj komad dao priliku da opet kažemo nešto o tom groznom vremenu u kome živimo”, istakao je Trufunović.

Mladi glumac Marko Marković, istakao je da ima “jedvačekačku” želju da počne predstava, jer je ona “praznik za uši u ovom vremenu izašlom iz zgloba, kako je rekao Šekspir”.

Za glumicu Jelenu Minić rad u ovakvoj glumačkoj ekipi, i sa rediteljem kao što je Kokan Mladenović bio je vrlo značajan, pogotovo što je riječ o Šekspiru.

Kostime potpisuje Tatjana Radišić, scenografiju Marija Kalabić, a muziku Irena Popović.

Reprize su zakazane za 14, 15. i 16. jul.

Koncert kvarteta Lajka Feliksa

U subotu, Grad teatar predstavlja još jedan ekskluzivni program - koncert kvarteta čuvenog virtuozaLajka Feliksa, koji je zakazan za 21.30 časova na sceni Terase između crkava.

U nedjelju, 12. jula, na Trgu pjesnika gostuje Ana Ristović, pjesnikinja koja stiže sa knjigom “Meteorski otpad”.

"Mrešćenje šarana" u režiji Egona Savina

Na sceni Terase između crkava, večeras u 21.30 časova, budvanska publika ima priliku da vidi kultnu dramu Aleksandra Popovića, "Mrešćenje šarana", u režiji Egona Savina.

Glavne likove igraju: Željko Stjepanović, Anja Ilić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Nikolina Jelisavac…, a predstava je urađena u produkciji NP Republike Srpske iz Banjaluke.

Bonus video: