Svejapanski savez poklonio opremu Kendo savezu Crne Gore

Kendo savezu Crne Gore je Svejapanski kendo savez, preko Japanske ambasade u Beogradu, poslao vrijednu donaciju u opremi za ovaj tradicionalni sport u Zemlji izlazećeg sunca
148 pregleda 0 komentar(a)
Kendo, Foto: Facebook
Kendo, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.07.2015. 16:17h

Kendo savezu Crne Gore je Svejapanski kendo savez, preko Japanske ambasade u Beogradu, poslao vrijednu donaciju u opremi za ovaj tradicionalni sport u Zemlji izlazećeg sunca.

Opremu Kendo savezu Crne Gore uručio je prvi sekretar Japanske ambasade gospodin Omori, na konferenciji za novinare Saveza, nakon koje su državni reprezentativci Crne Gore Andrija Vučinić i Marko Andrijašević demonstrirali Kendo tehnike i borbu.

"Zadovoljstvo mi je da vam opet, nakon tri godine uručim poklon u opremi Svejapanskog kendo saveza. Tradicija se, dakle, nastavlja u cilju promocije i popularizacije ovog sporta i japanske kulture. Naročito mi je drago što ovaj sport postaje sve popularniji i što se njime u Crnoj Gori bave podjednako i žene i muškarci. Siguran sam da ćete nastaviti i dalje da se usavršavate i gradite mostove još veće buduće saradnje. Danas od 18 sati u KIC-u "Budo Tomović" počinje trodnevna manifestacija Dani japanskog filma, pa ćete moći da saznate još više o kulturi Japana", kazao je Omori.

Rajko Ćupić ispred Sekretarijata za sport SO Podgorica je naglasio da je u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta uvrštena manifestacija Dani japanske kulture, te da Podgorica prepoznaje rezultate KK Budućnost, kojem omogućava beplatne termine u SC "Morača".

"U Podgorici je registrovano preko 600 sportskih organizacija, a većina od njih se bavi borilačkim sportom", konstatovao je Ćupić.

Kendo savez Crne Gore je uručio specijalne plakete i zahvalnice za razvoj ovog sporta u Crnoj Gori, Japanskoj ambasadi, firmi d.o.o Domen, SO Podgorica i prijateljima Saveza.

"Naši takmičari su već 2001. godine u Mađarskoj osvojili prve evropske medalje, iako se Kendo u Crnoj Gori tazvija tek 15 godina. U međuvremenu smo postali respektabilan rival svima u Evropi, i osvajali smo medalje od Londona do Soluna, bilo pojedinačno ili ekipno. Nadamo se da ćemo daljim razvojem ovog sporta biti konkurenctni i na svjetskim prvenstvima. Ova oprema, u vrijednosti od preko 5.000 eura značiće nam ka tom, i cilju jačanja klubova u Bijelom Polju i Baru", kazao je domaćin skupa Dejan Đurašković.

Bonus video: