Od osam prijava za zelenašenje, četiri odbačene

Tužilaštvo je podiglo optužni predlog pred nadležnim sudom u dva slučaja, dva predmeta se nalaze u fazi izviđaja, kažu iz VDT-a
76 pregleda 16 komentar(a)
zelenaši, kuća, Foto: Vijesti
zelenaši, kuća, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.07.2015. 16:48h

d početka 2014. godine Tužilaštvu je podnijeto osam prijava zbog krivičnog djela zelenašenje.

Pola od tih prijava odbačeno je, pojašnjeno je “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Tužilaštvo je podiglo optužni predlog pred nadležnim sudom u dva slučaja, dva predmeta se nalaze u fazi izviđaja, dok su četiri krivične prijave odbačene zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela u radnjama prijavljenih lica”, kazali su iz VDT-a.

“Vijesti” su ranije objavile da izvor iz policije, u nezvaničnim razgovorima, tvrdi da zelenaša ima čak i među visokim policijskim funkcionerima.

“Pojedine kolege za procenat štite zelenaše, a ima i onih koji se godinama i sami bave tim poslom”, tvrdi sagovornik iz policije.

Iz Uprave policije zvanično nijesu odgovorili na to pitanje, već su poručili da “koriste priliku” da ohrabre oštećene u krivičnim djelima zelenaštvo da im se obrate.

“I prijave lica od kojih su 'pod kamatu' pozajmljivala novac, kao i sva druga lica koja imaju saznanja o bilo kom slučaju zelenaštva”.

Iz Stankovićevog kabineta su, odgovarajući na pitanja o oko 50 osoba iz nekoliko crnogorskih gradova, čija se imena navodno nalaze u evidenciji Uprave policije, zbog sumnje da daju novac pod kamatu, kazali da bi “saopštavanje podataka o licima za koje postoji sumnja da se bave zelčenašenjem ugrozilo sam tok postupka”.

Policija je nedavno “Vijestima” odgovorila da su izradili interna dokumenta prema kojima je borba protiv zelenašenja prioritet, ali i da im mali broj prijava "koči" rad.

Oni tada nijesu konretizovali što to znači, ali su ponovili da su za slabe rezultate krivi građani, jer ne prijavljuju kamataše.

Čelnici policije nekoliko puta su u posljednjih godinu govorili o značaju borbe protiv zelenaša.

Šef policije Slavko Stojanović, u julu prošle godine, rekao je da u evidenciji imaju 234 zelenaša, od čega su 37 označeni kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Tada je najavio da u septembru 2014. kreću u obračun sa tim kriminalcima, ali da do toga još nije došlo.

Sredinom juna policija se pohvalila realizacijom akcije “Tornado”, u kojoj je, zbog sumnje da se bavi zelenašenjem, uhapšen Bjelopoljac Ibrahim Kadić (69).

Iako su iz policije tvrdili da su tokom višemjesečne akcije prikupili dovoljno dokaza da Kadiću stave lisice na ruke, on se nakon saslušanja u tužilaštvu ekspresno našao na slobodi.

Bjelopoljski Osnovni tužilac Mirko Bulatović tada je pojasnio da nijesu imalo uporište u zakonu da odrede pritvor Kadiću.

Ispitaće ima li policajaca zelenaša

Iz kabineta Vrhovnog tužioca Ivice Stankovića saopšteno je da će ispitati navode objavljene u “Vijestima” 14. juna, da među zelenašima, čija se imena nalaze u policijskim evidencijama, ima službenika Uprave policije pa čak i visokih policijskih funkcionera.

“Tužilaštvo svakodnevno prati pisanje medija i provjerava njihove navode u slučajevima kada postoji sumnja da je učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, saopštili su iz Stankovićevog kabineta.

Bonus video: