Prekoračili ovlašćenja privodeći Tošića

Tošić je bez razloga priveden u zgradu policije, kada je pošao da kupi hljeb...
77 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: TV Vijesti
Aleksandar Zeković, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 06.07.2015. 06:36h

Savjet za građansku kontrolu policije utvrdio je da su Aleksandru Tošiću (28) povrijeđena ljudska prava “neadekvatnom primjenom policijskih ovlašćenja”, prilikom održavanja manifestacije “Dan NATO-a” u Podgorici, u aprilu ove godine.

“Savjet ocjenjuje da je situacija u kojoj se našao građanin A. T., u vezi sa uručenjem poziva da pristupi u službene prostorije, bila nepotrebna, i da ista ukazuje na određenu neorganizovanost i neprofesionalnost u policijskom postupanju koje je građanina A. T. izložilo i nepotrebnoj uznemiravanju”, navodi se u zaključku Savjeta.

Oni dodaju i da su registrovali nepotpunost poziva koji je uručen građaninu A. T., “zbog čega je došlo do bitne povrede njegovih prava, jer u pozivu nije precizirano iz kojih se razloga građanin poziva da odmah pristupi u službene prostorije CB Podgorica”.

Tošić je, bez razloga priveden u zgradu policije, na dan održavanja manifestacije.

On je tada tvrdio da je samo otišao da kupi hljeb za ukućane.

“Savjet je, kroz rad na nakoliko slučajeva, ukazao na negativnu praksu u vezi sa uručivanjem poziva u kojima nije naznačen razlog poziva i izdao više preporuka da se takva praksa obustavi. S tim u vezi, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i države Crne Gore vođeno je nekoliko sudskih postupaka radi naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti od kojih su neki već i pravosnažno okončani”, navode iz savjeta.

Savjet je registrovao, u Izvještaju o izvršenoj kontroli po prijavi niz kontradiktornosti i nejasnoća, i zato se upućuje i preporuka da se sastavljanju službene dokumentacije posveti dodatna profesionalna pažnja i konciznost.

Bonus video: