Koga briga za sedam miliona

Iz Vlade nijesu odgovorili ko je odgovoran što nije poštovan ugovor koji su potpisali sa bratom premijera Mila Đukanovića
76 pregleda 33 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.07.2015. 13:21h

tužilaštvo ne istražuje ko je odgovoran što će građani platiti višemilionsku štetu, nakon što država nije ispoštovala ugovor koji je sklopila sa biznismenom Acom Đukanovićem.

“Tužilaštvo se nije bavilo ugovornim odnosima stranaka iz građanskog postupka”, odgovor je iz Vrhovnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Ivica Stanković.

“Vijesti” su pitale da li istražuju ko je odgovoran što nije poštovan ugovor o prodaji državnog zemljišta Acu Đukanoviću 2008. godine, zbog čega će bratu premijera biti isplaćeno više od sedam miliona eura na osnovu izgubljene dobiti.

Đukanović je u julu 2012. tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje.

Iako se MUP obavezao ugovorom da do kraja 2010. napusti takozvanu “limenku” koju je Đukanović kupio, to nije učinjeno.

Iz Vlade nijesu odgovorili da li će tražiti od Zaštitnika imovinskih prava države da uputi zahtjev za reviziju presude u tom slučaju.

Nije odgovoreno ni na pitanje ko je kriv što MUP nije omogućio Đukanoviću da raspolaže svojom imovinom, zbog čega je i došlo do tužbe.

Odgovor iz Vlade nije stigao ni na pitanje iz koje stavke budžeta će gospodinu Đukanoviću, eventualno, biti isplaćen novac koji mu Vlada duguje.

U pravosnažnoj presudi piše da je Aco Đukanović izgubio nešto više od sedam miliona eura, jer država nije poštovala ugovor nakon što je kupio zemljište u podgoričkom naselju Momišići.

Viši sud preinačio je dio prvostepene presude, kojom je prije dvije godine odlučeno da je taj gubitak Đukanovića za milion i po veći.

Đukanović je 2008. kupio to zemljište od preko 7.000 kvadrata, a uslove za zaključenje posla diktirala je Vlada.

Brat premijera ušao je u poslovni poduhvat sa MUP-om i policijom nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit jer je prodat bez tendera.

Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su se, takođe bez tendera, o gradnji nove zgrade Uprave policije za 13 miliona eura.

Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač, na licitaciji 22. aprila 2008. godine.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog prostora.

Ministarstvo samo sluša Vladu

“Ministarstvo finansija ima obavezu da, u skladu sa svojim nadležnostima, postupi po odluci Vlade. Imajući u vidu da navedeni predmet uključuje više resora, te da je uloga Ministarstva finansija u tom smislu servisna, za više informacija po ovom pitanju upućujemo vas na nadležne institucije”, odgovor je koji je stigao iz Ministarstva finansija, na pitanja “Vijesti” upućenih Vladi povodom slučaja “Limenka”.

Bonus video: