MANS: Što nas Brano Mićunović nije tužio, već ga štiti tužilac

Godinu i po tužilaštvo krilo od Ćalović da istražuju njenu izjavu datu na javnom suđenju
276 pregleda 33 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2015. 18:52h

Podaci koje je Vanja Ćalović izrekla o navodno zdravstvenom stanju Branislava Brana Mićunovića mogu biti javno objavljeni, jer ih sud nije proglasio tajnim.

Interes je javnosti da se objave lični podaci osoba optuženih za najteža krivična djela, pa se zato tužilaštvo dvije godine nezakonito bavilo izjavom direktorice MANS-a.

To je rezime Studije koju je ta nevladina organizacija uradila nakon što su saznali da je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo dvije godine istraživalo povredu privatnosti Branislava Mićunovića, optuženog za organizovani kriminal od strane institucija zemalja Evropske unije.

“Mićunović je imao mogućnost podnošenja tužbe ako je smatrao da mu je narušena privatnost, što nije učinio, već se time bavilo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici”, navodi se u Studiji.

To tužilaštvo, podsjećaju iz MANS-a, optužilo je Ćalović da je povrijedila tajnost javnog sudskog postupka i to komentarom nalaza koje je sud u istom procesu izuzeo iz sudskih spisa.

Na ročištu po tužbi kompanija Lutrije i Džek Pota protiv MANS-a i „Vijesti”, pravni zastupnik tih firmi sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju jednog od vlasnika - Branislava Mićunovića, tvrdeći da ona pokazuje da taj Nikšićanin nije sposoban da svjedoči pred sudom.

U Studiji objašnjavaju da je suđenju prisustvovao veliki broj novinara i da javnost nije bila isključena čak ni djelimično.

Navodi se da je zastupnik MANS-a na sljedećem javnom ročištu izrazio sumnju u vjerodostojnost te medicinske dokumentacije, s obzirom na to da je potpisuje dr Borislav Mitrić, rođeni brat Blagote Mitrića, zastupnika Udruženja priređivača igara na sreću koje okuplja kompanije iz te djelatnosti, od kojih je većina vlasnički povezana upravo sa Mićunovićem.

Ćalović je tada pred sudom prokomentarisala nalaze, da iz njih proizlazi da je “Mićunović senilan, konfuzan i nesrećan starac koji jadno živi”.

"Ni sudija, ni advokat Mićunovića, na tu izjavu pred sudom nijesu reagovali, niti su bilo koga upozoravali da čuvaju kao tajnu komentar Ćalović ili bilo kakve druge podatke iznesene na tom ročištu. Ćalović je istog dana, nakon završetka ročišta, istu izjavu dala i medijima”, piše u Studiji.

Iz MANS-a podsjećaju da je konačnom odlukom Agencije za zaštitu ličnih podataka utvrđeno je da je Mićunović svoje medicinske podatke na očigledan način učinio dostupnim javnosti u javnom sudskom postupku i da njihovo javno komentarisanje, na način na koji je to učinila Ćalović, ne predstavlja kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Ćalović, navodi se dalje, nije iznijela nijedan podatak koji je zabranjen odlukom suda, a novinari su bili prisutni u sudnici i van nje kada je govorila o “senilnom starcu”: “Ni sudija, ni advokat Mićunovića, na tu izjavu pred sudom nijesu reagovali, niti su bilo koga upozoravali da čuvaju kao tajnu komentar Vanje Ćalović”, piše u Studiji.

Objašnjava se da su, osim toga, sporni spisi izuzeti iz medicinske dokumentacije...

“Izjava da je - 'Mićunović senilan, konfuzan i nesrećan starac koji jadno živi', svakako ne može biti citat iz nalaza neuropsihijatra, niti sadrži lične podatke Mićunovića. Evidentno je riječ o komentaru tih nalaza, odnosno o utisku koji je Vanja Ćalović stekla prilikom čitanja tih nalaza”.

Navode da postoji javni interes da se objave lični podaci lica optuženih za najteža krivična djela, posebno, kako piše, kada se ti podaci koriste na javnom suđenju sa ciljem da ta lica izbjegnu pojavljivanje na sudu.

“Protiv Branislava Mićunovića se u Italiji vodi krivični postupak zbog zločinačkog udruživanja i međunarodnog šverca cigareta, pa je osnovan zaključak da bi se istom argumentacijom Mićunović mogao služiti kako bi izbjegao pojavljivanje i na tim suđenjima ili da bi izbjegao izručenje nadležnim organima te države.

Ovo tim prije kada se ima u vidu da se u medicinskoj dokumentaciji koju je Mićunovićev advokat predao sudu u postupku protiv MANS-a, nalazio i dio dokumentacije sačinjen na engleskom jeziku, iako je izdat od strane crnogorske medicinske ustanove - što navodi na sumnju da je ta dokumentacija pripremana za potrebe postupaka u inostranstvu”.

“Vanja Ćalović je objavila podatke iz javnog sudskog postupka, koji mogu biti korišćeni i u postupku zbog organizovanog kriminala i međunarodnog šverca cigareta kako bi jedan od glavnih optuženih izbjegao odgovornost”.

Što se tužilaštvo ne pozabavi medicinskom dokumentacijom

U Studiji MANS-a piše da ne postoji opravdan razlog iz koga je tužilaštvo dvije godine istraživalo izjavu Vanje Ćalović, istovremeno ignorišući njen zahtjev da je upozna sa tim radnjama.

“To tužilaštvo se nije bavilo istragom mogućih zloupotreba u izdavanju dokumentacije koja bi Mićunovića oslobodila krivičnog gonjenja za organizovani kriminal”.

Ta nevladina organizacija podsjeća da je tužilaštvo godinu i po i nije dostavilo informaciju da li to tužilaštvo preduzima radnje u cilju njenog krivičnog gonjenja, koje krivično djelo joj stavlja na teret i koji su osnovi sumnje protiv nje.

Pozivajući se na odredbe evropske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slovoda, tvrde da je tužilaštvo bilo dužno da Ćalović precizno obavijesti o optužbama.

Bonus video: