Policajci će moći da prate i snimaju i do 18 mjeseci bez odluke suda

MTN je do sada bilo moguće koristiti samo za krivična djela za koja se može dobiti zatvorska kazna iznad osam godina. Taj prag se usvojenim izmjenama spušta i za koruptivna krivična djela za koje je zaprijećena osmogodišnja kazna zatvora
19 komentar(a)
tajno snimanje, Foto: Shutterstock.com
tajno snimanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.06.2015. 06:54h

Policajci će ubuduće bez odobrenja suda moći da prate, tajno snimaju, fotografišu, ulaze u prostorije i presrijeću računarsku komunikaciju osumnjičenih za izvršenje ili planiranje krivičnih djela.

To piše u izmjenama Zakona o krivičnom postupku, koje je juče usvojila Skupština.

Istim Zakonom, utrostručeno je trajanje mjera tajnog nadzora (MTN) i sada, na zahtjev tužioca, može trajati do 18 mjeseci.

MTN je do sada bilo moguće koristiti samo za krivična djela za koja se može dobiti zatvorska kazna iznad osam godina. Taj prag se usvojenim izmjenama spušta i za koruptivna krivična djela za koje je zaprijećena osmogodišnja kazna zatvora.

Brojni amandmani podneseni na taj vladin predlog pali su u vodu, iako je za neke glasali poslanici SDP-a, a neke su i sami podnijeli.

Na glasanju nisu bili mnogi opozicioni poslanici - 11 od 16 poslanika Demokratskog fronta, kao ni poslanik Pozitivne Goran Tuponja, te Novica Stanić.

Predstavnici Fronta bojkotuju premijerski sat koji je prethodio glasanju o ZKP-u, ali se ni kasnije nijesu pojavili na planumu.

Zakon je prošao nakon što ga je podržalo 46 poslanika, a 19 je bilo protiv.

Bonus video: