CGO: Svi izgubili osim premijerovog brata

Iz CGO ukazali da se od sedam miliona mogla sagraditi makar još jedna gimnazija u Podgorici, osnovna škola i jedan vrtić...
52 pregleda 62 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.06.2015. 06:35h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopštili su juče da je neophodno utvrditi ko je kriv što će građani premijerovom bratu Acu Đukanoviću platiti 7.000.000 eura odštete.

Viši sud pravosnažnom presudom utvrdio je da je Đukanović izgubio nešto više od sedam miliona eura, jer država nije poštovala ugovor nakon što je taj biznismen kupio zemljište u podgoričkom naselju Momišići.

Tim ugovorom bilo je predviđeno da se Područna jedinica MUP-a do kraja 2010. iseli iz takozvane “limenke” koju je Đukanović kupio, ali to nije učinjeno.

“Prvo, problematično je da država, koja se nalazi u intenzivnim pregovorima sa EU, uopšte ulazi u poslovne aranžmane sa bratom predsjednika partije na vlasti i premijerom. Drugo, poražavujuće je da se sklopi posao na način da završi pred sudom i da na kraju država, odnosno građani i građanke Crne Gore, debelo plaćaju nečiju neodgovornost”, piše u saopštenju CGO-a.

To, prema njihovim navodima, budi osnovanu sumnju o postojanju brojnih elemenata korupcije na visokom nivou.

Iz CGO su ukazali da se od sedam miliona eura koliko će građani isplatiti Đukanoviću, moglo sagraditi makar još jedna toliko nedostajuća gimnazija u Podgorici, osnovna škola i vrtić.

“To znači da je 1.500 djece i đaka moglo dobiti odlične uslove vaspitanja i obrazovanja. Konačno, u Crnoj Gori koja je prilično deficitarna sa kadrom i čiji su univerziteti na začelju svjestskih rang-listi, od sedam miliona eura koje Vlada, bez utvrđivanja odgovornosti čitavog ovog posla, uzima od građana i građanki Crna Gora je mogla platiti troškove trogodišnjeg školavanja za 165 najboljih crnogorskih studenata na prestižnim univerzitetima poput Oxforda ili Campbridgea, odnosno magistarske studije na istima za 2.000 najboljih crnogorskih studenata”, navodi se u tekstu koji potpisuje Daliborka Uljarević.

Iz te nevladine organizacije konstatuju da je tih sedam miliona eura, u konačnom, moglo da bude investicija koja ima punu izvjesnost vraćanja kroz višestruku dobit u crnogorskom društvu, umjesto što su “prosuti za pokrivanje štetnih poslova sklapanih u ime države Crne Gore, a od čije štete korist ima jedino brat aktuelnog premijera”.

“Stoga CGO insistira da se odgovornost za nastalu štetu državi Crnoj Gori personalizuje i da Tužilaštvo do kraja i efikasno istraži ovaj slučaj u javnom interesu. Upravo ovakvi slučajevi su oni na kojima će crnogorsko Tužilaštvo pokazati da li ima kapaciteta da se bori sa korupcijom na visokom nivou i koliko su do sada sprovedene reforme uopšte bile učinkovite”.

Nova: Otupili su u bahatosti i misle da niko ne vidi lopovluk

Iz Nove srpske demokratije konstatovali su juče da se pravosnažnom presudom Višeg suda - nastavljaju porodični dilovi i naplate “u privatnoj državi Mila Đukanovića”.

“Kombinacija je vrlo prosta - premijerov brat tuži državu i traži pare zbog neke ,limenke', zatim na scenu stupaju sudovi koji donose presudu u njegovu korist, a onda Vlada zavlači ruku u džepove građana i namiruje te dugove”, piše u saopštenju Nove.

Oni ocjenjuju da su u privatnoj državi Mila Đukanovića, njegove porodice i kriminalnih klanova koji ga podržavaju, ovakve prevare potpuno uobičajene.

“Oni koji godinama na ovaj i slične načine brutalno pljačkaju građane i direktno, uz podršku Vlade, otimaju pare iz budžeta, vjerovatno misle da su mnogo spretni i da se njihov lopovluk ne vidi. Toliko su otupili u svojoj bahatosti i halapljivosti, da su pogubili svaki kontakt sa realnošću i nije ni čudo što će, između ostalog, Vlada novcem građana do 2018. vraćati milijardu eura duga koji je, takođe napravila prevarama”.

Oni su ocijenili da se ta pljačka može zaustaviti jedino neprestanim protestima koji će dovesti do pada Vlade.

Bonus video: