Iskra oživljavanja DODEST-a i kulture Crne Gore

"Ako bude sredstava, proslavu jubileja DODEST-a nastavićemo na jesen", kazala je direktorica KIC-a "Budo Tomović" Snežana Burzan
63 pregleda 0 komentar(a)
Okovani Prometej pres, Foto: KIC Budo Tomović
Okovani Prometej pres, Foto: KIC Budo Tomović
Ažurirano: 23.06.2015. 09:44h

Obilježavanje jubileja - 40 godina postojanja i rada pozorišta DODEST biće u znaku obnovljene predstave “Okovani Prometej” Slobodana Milatovića, čijom premijerom 1975. je otpočeo rad Dom omladine Dramski eksperimentalni studio Titograd.

Predstava “Prometej - pokušaj svjetlosti” premijerno će biti izvedena 24. juna u skoro svim prostorima KIC-a “Budo Tomović”, kao i u njegovoj okolini. Autor projekta je Slobodan Milatović.

Orginalnu muziku uradili su Vjera Nikolić i Šukrija Žuti Serhatlić, a koristi se i muzika grupe “Laibach“. Dizajn potpisuje Suzana Pajović, producent je Ljubo Kaličanin, a saradnik Goran Ćetković. U projektu učestvuju Aleksandar Gavranić (kao Prometej), Vjera Nikolić, Žuti Serhatlić, Eden Sekulović, Cirkusfera teatarska grupa iz Beograda, Sejfo Seferović, Beli Lopičić, Ivana Milošević, Dodestova škola glume i dramski studio KIC-a “Budo Tomović“.

Polazište ovog pozorišnog projekta “Prometej - pokušaj svjetlosti” čine najznačajnija antička tragedija “Okovani Prometej“, ali takođe i Njegoševa “Luča mikrokozma“. Formu i elemente ovog pozorišnog spektakla čine procesija (tj. aktivacija publike tokom cijelog scenskog događanja), tehno-opera (upotreba pirotehničkih i scenskih efekata, video projekcija, muzika i koreodrama), inastalacija/performans, kao i dramski segment projekta.

DODEST je bio pravi pokret, koji nije mijenjao samo pozorišnu i kulturnu atmosferu, nego i dobrim dijelom uticao na stvaranje posve urbane društvene stvarnosti. Pozorište DODEST je steklo veliki međunarodni ugled, a u njemu su ponikli i sazrijevali značajni glumci, reditelji, i drugi veliki umjetnici.

Obilježavanje jubileja podržali su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada sa 5.000 eura i Fondacija Sveti Petar Cetinjski sa 1.500 eura.

"Ako bude više sredstava, proslavu jubileja nastavićemo na jesen, stoga pozivam sve zaintersovane da donacijama to omoguće”, kazala je direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan.

Ona je pored problema obilježavanja jubileja istakla i problem razvoja, opstanka i funkcionisanja DODEST-a.

Kao razlog tome, Burzan je navela nedostatak budžeta i producenta dramskog programam KIC-a, a jedina ohrabrujuća stvar je veliko interesovanje mladih glumaca i režisera za izvođenjem predstava u tom pozorištu.

Zamiranje DODEST-a, kako je istakao poslanik i potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder koji je igrao Prometeja u Milatovićevom spektaklu prije 40 godina, predstavljalo bi gubitak svih u Crnoj Gori.

"Ovom predstavom želimo da pružimo novo ruho DODEST-u i zamrloj crnogorskoj kulturi. Pokušaj svjetlosti je iskra oživljavanja DODEST-a i kulture Crne Gore”, kazao je Milatović.

On je istako da sadašnji "Prometej" raspolaže sa manje nade, živi u drugim okolnostima za razliku od onog prije 40 godina, i da će predstava uprkos malim sredstvima izgledati kao da je u nju uloženo od 50 do 100 hiljada eura.

Bonus video: