Carinici zaplijenili preko 20.000 šteka cigareta

Svi službenici Uprave carina svakodnevno se bore protiv sive ekonomije, uključujući i njihovih pet mobilnih timova
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2015. 18:47h

Uprava carina je u proteklih šest mjeseci podnijela sedam krivičnih prijava protiv sedam osoba zbog sumnje da su švercovali cigarete, saopšteno je "Vijestima" iz te institucije.

"Od prvog januara do 25. maja službenici Uprave carina (UC) spriječili su u 89 slučajeva nelegalan prometa cigareta i zaplijenili 20.586 šteka cigareta u vrijednosti od 100.000 eura. U istom periodu u 17 slučajeva zaplijenjeno je 442 kg rezanog duvana vrijednog 4.726,50 eura. Bilo je i 20 slučajeva zapljene alkoholnih pića u količini od 772 litra, vrijednih 6.654,13 eura. Na osnovu ovih zapljena, UC je izrekla 134 prekršajna naloga, ukupno 98.000 eura, i podnijela sedam krivičnih prijava nadležnom državnom tužilaštvu", saopštili su iz UC.

U tom periodu, kazali su, na otvorenoj carinskoj liniji je bila samo jedna prijava koja se odnosila na nelegalan promet cigareta, ali nijesu nađene nepravilnosti.

Najčešće vrste cigareta koje se krijumčare su "marlboro", "trocadero", "merilin", "slims", "ronhil", "code", "eva", "drina"...

Prema podacima koje je Uprava carina dala "Vijestima", od prvog januara u Podgorici je bilo 27 prekršaja. Od 19 fizičkih lica oduzeto je 2.329 šteka cigareta i 48 kg rezanog duvana, dok je od osam pravnih lica oduzeto 125 šteka.

U Nikšiću je bilo pet prekršaja i od tri fizička lica je oduzeto 100 šteka, a od dva pravna 105. U Danilovgradu su bila dva prekršaja i od jednog fizičkog lica je oduzeto 10 šteka i od jednog pravnog 43. U Ulcinju je bio samo jedan prekršaj i od jednog fizičkog lica oduzeto je 150 šteka cigareta.

U Baru je, prema podacima Uprave carina, bilo 12 prekršaja, od čega je od osam fizičkih lica oduzeto 1.943 šteka cigareta i 40,5 kilograma rezanog duvana. Od tri pravna lica oduzete su 93 šteke. Na brodu "Sea Horse" pronađeno je i oduzeto 14.250 šteka cigareta.

U Budvi su bila dva prekršaja i od jednog fizičkog lica je oduzeto 15 šteka, a od jednog pravnog 37.

U Tivtu je u jednom prekršaju, koji je napravilo fizičko lice, oduzeto 17,5 kilograma rezanog duvana. U Herceg Novom bilo jer pet prekršaja u kojima su od četiri fizička lica oduzete 72 šteke i 25 kilograma rezanog duvana, a od jednog pravnog lica Carina je oduzela 48 šteka. U Kotoru u dva prekršaja koja su počinila fizička lica oduzete su 42 šteke.

U Bijelom Polju bila su tri prekršaja. U dva, koja su počinila fizička lica, oduzete su 43 šteke cigareta, a od jednog pravnog lica nepune dvije.

U Rožajama su bila tri prekršaja i od dva fizička lica uzeto je sedam šteka, a od jednog pravnog lica sedam i po šteka cigareta.

U Beranama su bila samo dva prekršaja i oba su napravila fizička lica. Carina je u tom gradu oduzela 566 šteka.

U Plavu je od dva fizička lica oduzeto skoro 11 šteka i 13 kg rezanog duvana, a od jednog pravnog lica Carina je oduzela pet šteka i jednu kutiju cigareta.

U Pljevljima je bio samo jedan prekršaj koji je počinilo fizičko lice i oduzeto mu je 70 kilograma rezanog duvana. I u Kolašinu je otkriven jedan prekršaj i od jednog pravnog lica oduzete su 63 šteke cigareta.

Jedno fizičko lice je napravilo prekršaj u Andrijevici i njemu su oduzeli pet šteka cigareta.

Kao prekršioci se, navodi se u podacima iz Uprave carina, pojavljuju i nepoznata lica i to 11 slučajeva, gdje je ukupno oduzeto 217 šteka i deset i po kilograma rezanog duvana.

U 16 slučajeva zakon su kršili strani državljani i to jedan iz Bosne i Hercegovine od koga je oduzeteo 25 šteka i jedna kutija, dva državljanina Velike Britanije sa 47 šteka, i trinaest državljana Albanije od kojih je oduzeto 157 šteka i 217,5 kilograma rezanog duvana.

Iz Uprave carina su saopštili da su svi zaposleni, u okviru svojih nadležnosti, svakodnevno su u borbu protiv sive ekonomije, uključujući i pet mobilnih timova.

Na više od pola graničnih prelaza u državi nema šverca

Od 1. januara 2014. do 25. maja ove godine carinici su na graničnim prelazima zaplijenili 16.510 šteka i 8 kutija cigareta u 41 slučaju. Na Carinskoj ispostavi (CI) Aerodrom Podgorica u 2 slučaja 120 šteka, CI Sukobin u jednom slučaju 11 šteka, CI Željeznička stanica Bijelo Polje u šest slučajeva 551 šteku, CI Slobodna zona Luka Bar 15.389 šteka, CI Putnički terminal Bar u 20 slučaja 186 šteka i osam kutija i na CI Božaj u 10 slučajeva 253 šteke.

Sudeći prema podacima Uprave carina (UC) u posljednjih pola godine, nije bilo šverca cigareta preko drumskih graničnih prelaza prema Srbiji - Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac i Vuče.

Nije bilo šverca ni na graničnim prelazima prema Bosni i Hercegovini na graničnim prelazima Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka i Šula, ali ni prema Hrvatskoj na graničnim prelazima Debeli brijeg i Kobila. Prema Albaniji, na graničnom prelazu Grnačar nema šverca, ali ni u lukama Budva, Kotor, Zelenika, Risan. Nema prekršaja ni na aerodromu Tivat.

"Novim odredbama Zakona o akcizama poslove utvrđivanja, naplate i kontrole akciza od 1. januara ove godine obavlja Uprava carina. U skladu sa tim, posebnu pažnju Uprava carina posvećuje kontroli prometa akciznih proizvoda, to jest suzbijanju nelegalnog prometa duvanskih proizvoda i eliminisanju sivog tržišta", saopštili su iz Uprave carina.

Galerija

Bonus video: