Ustanovljena nagrada Književni plamen: Časne nagrade su uvijek stimulans piscima

"Književni plamen veoma dobro izražava značenje koje ima književnost, a to je da ona ispunjava naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom u budućnosti, ali i kritičku svijest prema stvarnosti”, izjavio je Vargas Ljosa, i iskazao zadovoljstvo što je među Crnogorcima, koji žive toliko daleko od Latinske Amerike, pronašao tako veliki svojih čitalaca
68 pregleda 5 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2015. 10:36h

Nova knjiga je, u saradnji sa nobelovcem Mariom Vargasom Ljosom, ustanovila internacionalnu nagradu za doprinos svjetskoj književnost za izvrsnost u literaturi, pod nazivom “Književni plamen”, saopšteno je iz te izdavačke kuće.

"Počastvovan sam što utemeljujem ovu nagradu i učiniću sve što je u mojoj moći da doprinesem njenom uspjehu. Nadam se da će imati dug život, da će pripasti dobrim piscima, i da će čitaoci prepoznati njenu vrijednost i značaj", kazao je Ljosa prilikom potpisivanja osnivačkog akta u hotelu Splendid u Bečićima.

On je kazao da su nagrade uvijek stimulans piscima, pogotovo onda kada se dodjeljuju časno, kroz jasno utvrđenu hijerarhiju vrijednosti prema kojima se ocjenjuje kvalitet književnog djela.

Direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević, objasnio je da će se nagrada dodjeljivati jednom godišnje, i to autoru kojeg predlože Vargas Ljosa kao počasni predsjednik žiriija, članovi žirija, urednici izavačke kuće Nova knjiga i čitaoci.

Prvi književni zlatnik u istoriji izdavaštva i nagrađivanja, sa Njegoševim likom, dodijeljen je upravo peruanskom nobelovcu.

"Njime utemeljujemo ovu književnu nagradu lijepog naziva, Književni plamen, koji veoma dobro izražava značenje koje ima književnost, a to je da ona ispunjava naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom u budućnosti, ali i kritičku svijest prema stvarnosti”, izjavio je Vargas Ljosa, i iskazao zadovoljstvo što je među Crnogorcima, koji žive toliko daleko od Latinske Amerike, pronašao tako veliki svojih čitalaca.

Književni zlatnik će, kao dio nagrade “Književni plamen”, ubuduće nositi lik Vargasa Ljose.

Bonus video: