KAKO SU DIJELJENI MILIONI SOCIJALE

Rožaje: Dječji dodatak i za 30-godišnjake

Sutović je u martu 2012. godine Vasvija Košuta optužila da joj je za obezbjeđivanje hraniteljske naknade, kao pritivuslugu, tražila „oblaganje“ kuće u vrijednosti od 700 eura
27 komentar(a)
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 18.06.2015. 05:34h

Policija vjeruje da su pet službenika rožajskog Centra za socijalni rad godinama nezakonito dijelili socijalna primanja, čime su oštetili državu za oko dva miliona eura. 

Krivične prijave  za zloupotrebu službenog položaja podnijete su  protiv Zinete Sutović (62), Nuha Ramovića (55), Amera Mujevića (56), Faruka Dacića (32) i Armina Dedeića (29).

Rožajsko Osnovno  tužilaštvo taj predmet formiralo je  u januaru, nakon što je komisija Ministarstva rada  uočila niz nepravilnosti tokom   revizije predmeta. 

“Policijski službenici  kontrolisali su  786 predmeta koji se odnose na  korisnike prava na socijalna primanja - prava na materijalno obezbjeđenje porodice i prava na dječji dodatak na što, kako se sumnja, nisu imali pravo”, kazala je juče portparolka policije Tamara Popović.

“Vijesti” su pisale da je protiv Ramovića i Mujevića još u decembru pokrenut disciplinski postupak, kada su  suspendovani sa posla. Četvoro preostalih osumnjičenih do juče su radili.

Dacić i Dedeić  radni odnos su zasnovali 2012. odnosno 2013. godine i radili su na predmetima koje su naslijedili  od službenika koji je otišao u penziju, a ubrzo nakon toga umro.

Cifra od preko dva miliona, rekli su nezvanično iz policije,  odnosi se na grubu računicu onoga što su korisnici socijalnih primanja dobili na osnovu nezakonitih rješenja.

Radna grupa Ministarstva  utvrdila je da 503 rješenja o materijalnom obezbjeđenju porodice nisu bila u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, dok je dječji dodatak neosnovano korišćen u 283 slučaja...

“Ta rješenja su  ukinuta, jer se utvrdilo da se u određenim slučajevima dječji dodatak primao i 15 godina nakon isteka punoljetstva”, piše u saopštenju tužilaštva. 

Oni su utvrdili da je  u nezakonitim  predmetima postupalo  sedam službenika Centra, od kojih su  dva  umrla. 

“Pojedinačna odgovornost ne može se paušalno utvrđivati, pošto se u narednom periodu mora tačno utvrditi koji je konkretno službenik bio zadužen za sporne predmete... Nakon toga, službenici Centra za socijalni rad biće saslušani u svojstvu osumnjičenih”, saopštili su iz tužilaštva.

 Tražila 700 eura za oblaganje kuće, ali je prijava odbačena

Osumnjičena Sutović, osim  posla pravnice, duže od godinu  radila je i kao vršilac dužnosti direktora CSR.

Protiv nje je u posljednjih nekoliko godina podnošeno više krivičnih prijava, uglavnom za zloupotrebu službenog položaja. 

Nju je u martu 2012. godine Vasvija Košuta optužila da joj je za obezbjeđivanje hraniteljske naknade, kao pritivuslugu, tražila „oblaganje“ kuće u vrijednosti od 700 eura. Krivična prijava tada je odbačena. 

„Viši tužilac u Bijelom Polju je u obrazloženju napisao da nema osnova za prijavu, a privatno pokušao da me utiša rekavši da je to bruka za javnost i da ne bi trebalo da širimo dalje“, rekla je juče Vasvija.

Osumnjičili i Stanišića da je oštetio budžet za 65.000 eura

Krivična prijava podnijeta je juče i protiv bivšeg direktora Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić Živojina Stanišića (49). 

Policija sumnja  da je on tokom 2008. i 2009. godine zloupotrijebio službeni položaj i oštetio  budžet za preko 65.000 eura. 

Iz policije je saopšteno da Stanišić, prilikom  izradom projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Kulturnog centra '18. septembar' u Nikšiću,  nije sproveo postupak izbora ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, već je mimo zakonske procedure za izradu projekta angažovao i zaključio ugovore sa firmama “Majaart&To”  i “Graling” Nikšić.

Preporučujemo za Vas