Grinpis: Isuviše pesticida u jabukama u Evropi

"Najmanje 70% utvrđenih pesticida predstavlja opštu visoku toksičnost za ljudsko zdravlje i divlje životinje", navodi se u izvještaju Grinpisa
79 pregleda 0 komentar(a)
jabuke, jabuka, Foto: Pinterest
jabuke, jabuka, Foto: Pinterest
Ažurirano: 16.06.2015. 14:47h

Proizvođači jabuka u evropskim zemljama i dalje koriste koktele pesticida, posebno oni koji snabdjevaju velike lance prodavnica, upozorila je danas ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace).

Ostaci pesticida prisutni su u tri od četiri uzorka vode i tla u zasadima jabuka, pokazalo je istraživanje ove organizacije.

Kako prenose francuski mediji, proizvođači te zemlje smatraju da je potrebno vrijeme da se za pesticide nađu odgovarajuće zamjene.

Grinpis je analizirao 85 uzoraka, od čega 36 vode i 49 tla, u zasadima jabuka proizvođača koji spadaju među najveće u 12 zemalja članica EU, a poseban fokus bio je na proizvođačima za lance prodavnica.

U prosjeku je od četiri uzorka 3 "sadržalo ostatke najmanje jednog" od 53 pesticida, i to 78% u tlu i 72% u vodi, objavio je AFP.

"Najmanje 70% utvrđenih pesticida predstavlja opštu visoku toksičnost za ljudsko zdravlje i divlje životinje", navodi se u izvještaju Grinpisa.

Kada je riječ o pesticidima u tlu, najveći nivo pesticida otkriven je u Italiji, Belgiji i Francuskoj.

U vodi su najbrojniji "zagađeni" uzorci u Poljskoj, Slovačkoj i Italiji.

U tlu se najćešće pronalazi fungicid boskalid u 38% uzoraka, i DDT koji je sada zabranjen ali se ostaci i dalje nalaze u 26% uzoraka.

Kada je riječ o vodi, najčešći su boskalid i insekticid hlorantraniliprol u po 40% uzoraka.

Kako je za AFP rekla Anais Furest zadužena za kampanje u poljoprivredi u Grinpisu "izvještaj pokazuje da se u konvencionalnoj poljoprivredi u zaista velikoj mjeri, sistematično, koriste ’multiproizvodi’ hemijskih sintetičkih pesticida".

Francuski mediji prenose i njenu izjavu da su pesticidi su zdravstveni rizik, prije svega za zdravlje djece i poljoprivrednika, ali mogu da naruše i biodiverzitet ako zagade tlo i vode.

Posebno ukazuje na rizik za pčele, koje su značajni oprašivači.

Grinpis od država članica EU traži da se "postepeno izbace iz upotrebe hemijski sintetički pesticidi iz poljoprivrede" i da se podrže "nehemijske alternative za borbu protiv parazita, posebno ekološke poljoprivredne prakse".

Francuski mediji prenose da među proizvođačima za sada nema jedinstvenog stava prema zahtjevu da se prekine s upotrebom pesticida.

"Ne idimo brže od nauke", upozorava predsjednik Nacionalne federacije proizvođača voća u Francuskoj Lik Barbije (Luc Barbier).

Kako navodi, ukoliko bi se tek tako izbacili pesticidi, postoji rizik da Francuska više ne bi proizvodila voće.

Anais Goše (Gaucher) koja gaiji voće u regionu Loara smatra da, iako su ekološke alternative za pesticide sve brojnije, treba još vremena da bi se pronašle prave alternative.

Ostaci pesticida prisutni su u skoro polovini namirnica u Evropi, ali je u većini slučajeva riječ o nivoima koji su u dozvoljenim okvirima, ukazala je u martu Evropska agencija za bezbjednost namirnica, objavljeno na sajtu EurActiv.

Bonus video: