Preinačena presuda: Lekić će duže robijati pet mjeseci

Viši sud je smatrao da kazna mora biti veća, zato što je Lekić ranije osuđivan čak 14 puta
222 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2015. 09:39h

Podgoričanin Branislav Lekić pravosnažno je osuđen na devet mjeseci zatvora za prinudu i ugrožavanje sigurnosti novinara Marka Milačića i njegovih prijatelja.

Više sud u Podgorici tako je preinačio presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, koji mu je u martu izrekao četiri mjeseca zatvora.

Viši sud je smatrao da kazna mora biti veća, zato što je Lekić ranije osuđivan čak 14 puta.

U Višem sudu, takođe, smatraju da je sudija previše značaja dao olakšavajućim okolnostima na strani Lekića, jer porodične okolnosti i imovno stanje optuženog predstavljaju, prema njihovom mišljenju, uobičajene olakšavajuće okolnosti.

Na prvostepenu presudu žalio se zamjenik osnovnog državnog tužioca Vukas Radonjić.

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Milačić, Strado Turović, Mladen Jovanović i Miloš Klikovac tvrdili su na suđenju da je Lekić na dan održavanja lokalnih izbora u maju prošle godine, prišao njihovom automobilu, pa nakon serije uvreda nasrnuo na njih, sve vrijeme držeći uperen pištolj.

Lekić je to negirao.

Milačić je dodao i da je Lekić uperio pištolj u njega i oteo mu kameru kojom je “snimao izborna nepočinstva njegove (DPS) partije”.

Tužilac je tokom suđenja isticao da nema sumnje da je Lekić koristio vatreno oružje dok je prijetio, ali da to ne može da dokaže, jer pištolj nije pronađen.

Bonus video: