Pogledajte privođenje Kadića: Davao novac sa minimum 10% mjesečnom kamatom?

"Policijska akcija "Tornado" je prvi realizovani predmet u okviru obavještajnog projekta "Loan" u kojem Sektor kriminalističke policije UPMUP, u saradnji sa Tužilaštvom, vrši istraživanje usmjereno prema više lica i grupacija"
137 pregleda 0 komentar(a)
IBrahim Kadić, Foto: Screenshot (YouTube)
IBrahim Kadić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.06.2015. 16:10h

Bjelopoljac Ibrahim Kadić (69) uhapšen je zbog sumnje da se bavio zelenašenjem saznaju Vijesti u Upravi policije.

On je uhapšen u policijskoj akciji "Tornado" zbog sumnje da je "oštećenim licima davao iznose i do 10.000 eura na tzv. zelenašku kamatu".

"Policijska akcija "Tornado" je prvi realizovani predmet u okviru obavještajnog projekta "Loan" u kojem Sektor kriminalističke policije UPMUP, u saradnji sa Tužilaštvom, vrši istraživanje usmjereno prema više lica i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako je saopšteno na pres konferenciji, sumnja se da je Kadić pozajmljujući novac ugovarao zelenašku kamatu u iznosu od 10% i više na mjesečnom nivou.

Do sada je identifikovano 13 osoba kojima je Kadić, kako se sumnja, davao novac na zelenašku kamatu.

"Osumnjičeni I.K. je, sumnja se, tokom 2013. i 2014. godine koristio tešku materijalnu situaciju oštećenih lica koja su uglavnom sa područja Opštine Bijelo Polje, kojima je davao novac na zelenašku kamatu u iznosima od 1.000 do 10.000 eura u svakom pojedinačnom slučaju. Samo u tri slučaja on je, kako se sumnja, trojici oštećenih lica plasirao preko 70.000 eura novca na zelenašku kamatu. Sumnja se da je osumnjičeni I.K. u pojedinim slučajevima sačinjavao i fiktivne ugovore o kupoprodaji nepokretnosti koje su bile tzv. zalog za pozajmljeni novac. Kako su ti oštećeni u jednom trenutku došlli u situaciju da nijesu bili u stanju da plaćaju tzv. rate po zelenaškim ugovorima, osumnjičeni je, kako se sumnja, preuzimao nepokretnosti koje su bile predmet ugovora i na taj način dolazio do nesrazmjerne imovinske koristi", saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću MUP-a Tamara Popović.

Policija je pozvala građane da prijave "zelenaše" ili saopšte bilo kakva saznanja koja imaju o zelenašenju.

Bonus video: