Milo Đukanović nije došao na sud

U monografiji, koja je objedinila gotovo cjelokupnu pozorišnu aktivnost od 1884. do 2006. godine, Adrović je kao novinar angažovan da napiše uvod i više tekstova
7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot
Milo Đukanović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.06.2015. 06:42h

Pripremno ročište po tužbi novinara “Vijesti” Samira Adrovića za povredu autorskih prava, odloženo je za 6. jul zbog nedolaska drugotuženog Mila Đukanovića.

Adrović je tužio JU Nikšićko pozorište, Đukanovića i Gorana Jevrića, jer su ga u knjizi “Magija traje” izostavili kao autora, iako je napisao tekstove od devete do 45. stranice.

U monografiji, koja je objedinila gotovo cjelokupnu pozorišnu aktivnost od 1884. do 2006. godine, Adrović je kao novinar angažovan da napiše uvod i više tekstova.

U knjizi su navedena imena svih tužioca izuzev Adrovića, čime su povrijeđena njegova autorska prava.

Novinar tužbom traži da tuženi priznaju krivicu, i na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova isplate mu 10,5 hiljada eura. “Nema tu nikakvog senzacionalizma, a još manje politike. U pitanju je štivo koje sam ja napisao, Nikšićko pozorište kao izdavač objavilo i kao autore potpisalo neke druge, meni nepoznate ljude. To je moje intelektualno vlasništvo i moje je zakonsko pravo da ga štitim”, kazao je Adrović.

On smatra da to što želi da mu se prizna autorsko pravo je mala satisfakcija za nepravdu koja mu je pričinjena brisanjem imena iz impresuma iako je “napisao uvod, sve antrfilee i naslove u prvih 50 stranica knjige”.

Izdavač monografije je „Nikšićko pozorište“, Đukanović je bio predsjednik organizacionog odbora, a Jevrić predsjednik pozorišnog savjeta.

Bonus video: