Kolašin: Obilježeno 36 godina postojanja Škole za osnovno muzičko obrazovanje

Koncert su otvorili mali i veliki hor, koji su uz dirigentsku palicu nastavnice Marijane Čavor, izveli, između osatalog, i „Makedonsku humoresku“ Skalovskog i „ Bakinu priču“ Ž.B. Lili
192 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2015. 08:06h

Tradicionalno, kraj školske godine ali i 36 godina postojanja kolašinske Škole za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO) obilježen je koncertem. Najtalentovanije male muzičarke i muzičari sugrađanima su se predstavili zahtjevnim kompozicijama Čajkovskog, Lemoana, Mireka, Šlunka, Telemana, Širokova, Karadimčeva, Pozzolija, Debisija...

Koncert su otvorili mali i veliki hor, koji su uz dirigentsku palicu nastavnice Marijane Čavor, izveli, između osatalog, i „Makedonsku humoresku“ Skalovskog i „ Bakinu priču“ Ž.B. Lili.

Najburniji aplauz, očekivano, zaslužili su učenice, koje su na raznim takmičenjima u zemlji i regionu tokom minule godine osvojile brojne nagrade. Gala Dulović, dobitnica Zlatne lire na XLII Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom i prvih nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, XIX pijanističkom takmičenju u Šapcu , „Fantast 2015“ u Bečeju i „Slavenski“ u Novom Sadu, predstavila se Lemoanovom kompozicijom „Etida“ i „Ševinom pjesmom“ Čajkovskog. Gala je u klasi nastavnika Vanje Šćepanovića. „Litvansku polku“ Mireka i Šlunkovu kompoziciju „Muzičari iz Bremena“ na harmonici je svirala Viktorija Tatić, dobitnica prve nagrade na takmičenju „Fantast 2015“. Ona je u klasi nastavnice Ivane Peković.

Trio gitara nagrađen Srebrnom lirom u Herceg Novom - Nađa Grdinić, Anđa Raketić i Tara Dulović, publici su se predstavili „Manuetom“ Telemana i španskom narodnom pjesmom „ El roble“. Male muzičarke sviraju u klasi nastavnice Milene Vračarić. Pored Srebrne lire, Grdinić je, kao solistkinja, osvojila i prvu nagradu na takmičenju u Bečeju.

Na godišnjem koncertu ŠOMO nastupile su, kao trio harmonika, Milena Rondović, Anđela Vlahović i Milena Drakul, koje su u Herceg Novom, takođe, nagrađene Srebrnom lirom. Sugrađanima su se predstavile kompozicijama „Čuvaško nadigravanje“ Širokova i „Tri Minijature“ Karadimčeva. One su u klasi nastavnice Ivane Peković.

Jedna od najuspješnijih učenica kolašinske muzičke škole Nađa Begović, koja je proteklih mjeseci osvojila druge nagrade u Bečeju i na međunarodnom takmičenju u Tivtu, izvela je kompozicije“ Kafe br.2“ V. Ivanovića i Bahov „Preludijum“ . Nađa svira u klasi nastavnice Vračarić.

Ljubiteljima ozbiljne muzike i poštovaocima rada muzičke škole odličnim nastupima predstavili su se i pianistkinje Helena i Hristina Šuković, Jovana Jeknić, pianista Blažo Drašković, a vokalna solistkinja Bulatović izvela je Šubertovu „Ave Maria“.

Izražavajući zadovoljstvo uspješnom školskom godinom i ostavrenim rezultatima na takmičenjima direktorica ŠOMO Ružica Rakočević, najuspješnijim učenicama na XLII Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom uručila je diplome.

Burne aplauze publike u koncertnoj sali kolašinske muzičke škole zaslužili su i gosti na koncertu. U tom dijelu programa nastupila je mlađa pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“, koje su na nedvano završenom Vokalnom etno festivalu u Negotinu osvojile drugu nagradu, kao i učenica bjelopoljske muzičke škole, pianistkinja Dina Grandov, koja je Kolašincima odsvirala kompozicije Černija i Medelsona.

Na najljepši način koncert je zatvorio bivši učenik kolašinske ŠOMO, harmonikaš Miljan Lakićević, koji je oduševio publiku izvodeći kompoziciju „Rondo capriccioso“. V. Zolotajrova. Lakićević je sada učenik SŠ „Vasa Pavić“, svira u klasi profesorice Irene Merdović, a na međunarodnom takmičenju u Tivtu, osvojio je prvu nagradu.

Galerija

Bonus video: