Grad teatar: Ko je varvarin, a ko Rimljanin

Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend nastupiće 23. jula, a 5. avgusta Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić
54 pregleda 1 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Grad teatar
Grad teatar, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 05.06.2015. 18:59h

„Ko je ovdje toliki varvarin da ne želi biti Rimljanin“ (Šekspir) moto je ovogodišnjeg , 29. Festivala Grad teatar, koji će svečano biti otvoren 20. juna i tokom 52. festivalske večeri publici predstaviti 52 dramska, književna, muzička i likovna programa.

Festival, za koji je Opština izdvojila 430 hiljada eura, otvoriće predstava „Razbijeni krčag“ Jugoslovnskog dramskog pozorišta, u režiji Igora Vuka Torbice, dok će zavjesu spustiti koncert Al di Meola, jednog od najpoznatijih muzičara današnjice, američkog gitariste italijanskog porijekla, što će biti i jedna od najvećih muzičkih događaja ovoga ljeta.

Zahvaljući se Opštini Budva što ih podržava svih 29 godina i prepoznaje značaj kulture za razvoj grada kao i značaj Grad teatra, direktor festivala Blažo Radoman kazao je da će u okviru dramskog programa biti festivalske tri koprodukcije rađene prema tekstovima velikana pisane riječi - Aristofana, Šekspira i Ibzena.

Festival, za koji je Opština izdvojila 430.000 eura, počeće predstavom „Razbijeni krčag“ JDP-a

“Prva premijera je 13. jula kada će biti izvedena predstava 'Julije Cezar' u režiji Kokana Mladenovića, koprodukcija Grad teatra, Narodnog pozorišta Sombor i Narodnog pozorišta Kruševac. Druga premijera je predstava 'Srodne duše' u režiji Dina Mustafića, rađena po motivima Aristofanovih djela 'Ptice' i 'Žabe', koprodukcija Grad teatra, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta Tuzla, dok je treća premijera na programu 6. avgusta i riječ je o predstavi 'Aveti” u režiji Andreja Nosova, po tekstu Henrika Ibzena. U repriznom programu dominiraju klasici, gdje imamo dvije predstave, naše koprodukcije, sa imenima značajnim u svjetskoj literaturi, Čehovom i Andrićem. Naravno, slijedeći ovakvu orijentaciju, i u gostujućem programu nalaze se ljudi čije su riječi preživjele sva iskušenja raznih vremena, poput Sofokla, Džordža Orvela, Dušana Kovačevića, Ace Popovića... Drugi segment kojim smo se vodili prilikom selekcije bila je zastupljenost predstava sa prostora bivših jugoslovenskih republika, sa željom da na prostoru na kojem se svi razumijemo poradimo na učvršćivanju pokidanih veza, krvavo prekinutih, u turobnim godinama koje su, nadamo se, zauvijek za nama”, kazao je Radoman na konferenciji za novinare.

Selektorka muzičkog programa Milena Lubarda-Marojević navela je da su ovogodišnji muzički segment osmislili kroz programe koji žanrovski stoje na granici između klasičnog i modernog, između umjetničke i popularne muzike.

“Biće to pet nastupa na otvorenom, na kojima će se publika Grad teatra, pored ostalog, ponovo sresti sa nekima od svojih omiljenih autora i izvođača. Muzički program 28. juna otvara nastup Orkestra Ratne mornarice Grčke, da bi 12. jula nastupio Lajko Feliks quartet, orkestar predvođen čuvenim mađarskim violinistom čiji se način komponovanja i izvođenja već neko vrijeme smatra jedinstvenim i prepoznatljivim u svijetu savremene muzike. Ono što su godinama unazad naši vjerni posjetioci tražili - 23. jula nastupiće Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov Bend,da bi 5. avgusta na programu bio nastup Vlatka Stefanovkog i Miroslava Tadića, još jedno ukrštanje srodnih a ipak različitih izvođačkih senzibiliteta. Za kraj festivala ostavljen je koncert Al di Meola, koji će u Budvi predstaviti svoj novi album 'Elysium'”, kazala je Lubarda-Marojević.

Prva premijera je 13. jula kada će biti izveden “Julije Cezar” u režiji Kokana Mladenovića

Selektor likovnog program i umjetnički direktor Grada teatra Merin Smailagić, kazao je da će se u okvoiru ovog segmenta budvanskoj pubolici predstviti japanski umjetnik Kazumase Mizokamija, te Aleksandar Rafajlović, kanadska slikarka Džo En Lanvil, Željka Momirov, Sreten Milatović, Milutin Obradović“, kazao je Smailagić.

U okviru likovnog programa biće realizovan i projekat „Blenda f29“ - „ Grad teatar /Ovako ja vidim festival“, čime se žele animirati profesionalni i amateri fotografi iz Crne Gore i okruženja da pokažu svoje viđenje festivala Grad teatra.

Arsen Dedić, Rambo, Vedrana Rudan... na Trgu pjesnika

Selektorka književnog programa Svelana Ivanović najavila je da će ovogodišnji književni program festivala, koji će se 29. put održavati na Trgu pjesnika, ponovo okupiti interesantna imena književnosti, teorije književnosti i istorije umjetnosti, čija su djela, između ostalih, obilježila književnu produkciju prethodne godine u regionu.

“Ujedno, u želji da ispitamo granice jezika i ukažemo da dobri stihovi mogu biti dio i drugih umjetničkih formi, ove godine pozvali smo i autore čiji izvorni domen stvaranja nije književnost, ali koji vještim baratanjem jezikom prevazilaze okvire tekstopisanja, zalazeći u sfere pisanja poezije. Trg pjesnika biće otvoren predstavljanjem jedinstvene studije u oblasti istorije primijenjene umjetnosti, konkretno fotografije, poznatog fotografa iz Crne Gore Maje Đurić. Roman „Te noći sam je video“, slovenački roman godine i najbolja strana knjiga objavljena u Francuskoj u 2014. godini, višeglasna priča o životu i nestanku jedne žene i jedne zemlje, ali i pogubnim meandrima istorije ovih prostora, na Trg pjesnika dovodi vodećeg slovenačkog pisca Draga Jančara. U želji da predstavimo i drugačiji fon korišćenja jezika, naš poziv da nastupi na Trgu pjesnika je prihvatio i Rambo Amadeus, koji će izvesti svoj zanimljivi pozorišni performans 'Veče glomazne poezije'. Teoretičar, kritičar i profesor književnosti dr Jasmina Ahmetagić, čija je posljednja studija 'Pripovedač i priča' nagrađena nagradom 'Nikola Milošević', takođe je gost ovogodišnjeg Trga. Profesor književnosti i prevodilac, a prije svega pjesnik, Ana Ristović, na Trgu predstavlja zbirku ovjenčanu Disovom nagradom 'Meteorski otpad'.

Na Trgu će se predstaviti i poznati enolog dr Svetozar Savić. Poseban kuriozitet ovogodišnjeg Trga predstavlja i činjenica da ćemo biti u prilici da ugostima Arsena Dedića.. Na Trg smo povali i Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića. Autori predstavljaju čitan 'Kainov ožiljak'. Književni glas Vedrane Rudan već dvadesetak godina u različitim formama teksta neupitno podsjeća da bilo kakvo ljudsko djelovanje može ili bi trebalo biti uslovljeno samo jednostavnim razlikovanjem da, u etičkom smislu, drugome, uprkos bilo kojoj ideji ili ideologiji, ne želiš ili ne činiš ono što ne želiš ili ne činiš sebi.Na ovogodišnjem Trgu predstavljamo i zbirku poezije 'Šaptač u groblju' Miroslava Jovanovića Timotijeva”, najavila je Ivanović.

Bonus video: