Canović priznao da mu je jedan sin u Siriji?

“Canović je rekao da list Šarli Ebdo nije pominjao u kontekstu prijetnji novinarima Dana već da ih je uporedio zbog širenja islamofobije. Njegova izjava je proslijeđena tužiocu na ocjenjivanje"
184 pregleda 266 komentar(a)
Kemal Canović, Foto: Screenshot
Kemal Canović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.06.2015. 06:05h

U policiji je sinoć saslušavan Kemal Canović iz Plava zbog prijetnji koje je navodno uputio novinarima “Dana”, nakon što je taj list objavio da njegovi sinovi Džemal i Kenan Canović ratuju u Siriji, a da je jedno vrijeme na ratištu provela i njihova sestra Ines Canović.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare i urednik “Dana” Nikola Marković tražio je ranije juče od tužilaštva i policije da ispitaju prijetnje Canovića. On je juče na Kongres SDP-a došao u pratnji sina, a onda novinarima rekao da “Dan” piše neistine i da “crnogorski Šarli Ebdo širi islamofobiju”, zbog čega će on “strogo kažnjavati”.

Marković je zato najavio da će i od ANB tražiti da izvrši bezbjednosnu procjenu zaposlenih u toj redakciji: “Svima je poznata tragična sudbina novinara tog francuskog lista, nadležni ni treba da hitno ispitaju njegove prijeteće poruke”.

On je ocijenio da tužilaštvo treba saslušati i Canovićeva oba sina i ćerku, ali i izvršiti uvid u fotografije sa ratišta u Siriji koje se nalaze na Fejsbuk stranici jednog od njih.

Kemal Canović je rekao da želi da skine ljagu sa svoje familije i da je doveo sina kako bi pokazao da nije u Siriji.

“Crnogorski Šarli Ebdo širi islamofobiju. Ali to neće uspjeti, ovo je moja Crna Gora i moja država... Zovem Tužilaštvo da pokrene istragu o pisanju 'Dana'. Ja kad kažnjavam, strogo kažnjavam i vjerujem da će oprati ljagu sa moga sina Kenana”, kazao je Canović.

“Vijestima” je u policiji rečeno da je tužioc naredio da se od Canovića uzme izjava i da je on potom saslušan. “Canović je rekao da list Šarli Ebdo nije pominjao u kontekstu prijetnji novinarima Dana već da ih je uporedio zbog širenja islamofobije. Njegova izjava je proslijeđena tužiocu na ocjenjivanje”.

“Vijesti” sinoć u policiji nijesu uspjele da provjere da li je tačna nezvanična informacija da je Canović potvrdio policiji da mu je jedan sin u Siriji.

Bonus video: