Piperović o izuzeću Mugoše: Ovo je visoka krivično-pravna komedija

Apelacioni sud 'nacrtao' oslobađajuću, jedinu moguću presudu...
157 pregleda 3 komentar(a)
Rajko Kuljača, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2015. 05:43h

Zavala je predmet visoke krivično- pravne komedije. I ništa više.

To piše u obrazloženju predloga za izuzeće sutkinje Suzane Mugoše, koji je juče branilac Rajka Kuljače, advokat Zoran Piperović, dostavio predsjedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću.

Piperović je na prethodnom glavnom pretresu zatražio izuzeće Mugoše, nakon što je ona odbila sve nove dokazne predloge odbrane, uključujući i zahtjev da se uradi novo finansijsko vještačenje kojim bi se utvrdili svi troškovi koje je “Zavala invest” imala na izgradnji fabrike za preradu morske vode.

„Predlažem da usvojite zahtjev i izuzmete sudiju Suzanu Mugošu iz navedenog predmeta. Nije isključeno da je sud pod utiskom hajke da se radi o predmetu visoke korupcije. Ovdje se radi o predmetu visoke krivično-pravne komedije. I ništa više”, piše u Piperovićevom zahtjevu.

Piperović u obrazloženju navodi da mu je čudno sa koliko “nedostatka pravničkog sluha se u tom sudu prišlo predmetu koji je za rješavanje - pravna abeceda”.

“Onako kako je postavljena optužnica, ona treba da bude za sudiju prava sudijska 'poslastica'. Apelacioni sud je rješenjem, kojim ukida prethodno izrečenu osuđujuću presudu, sa pravnim rezonom, tvrdnjama i uputstvima je 'nacrtao' oslobađajuću jedino moguću presudu. Sudija Suzana Mugoša je na jednom od pretresa u ponovljenom postupku, na moju opasku da je njen stav misaoni u suprotnosti sa odlukom Apelacionog suda, kazala: 'Ko kaže da se po odluci Apelacionog suda mora postupati'. Ja i kolega advokat Dragoljub Đukanović imali smo dilemu da li da to sudija unese u zapisnik. Ali smo, radi korektnog odnosa to prećutali“, piše Piperović.

Branilac Kuljače kao glavni razlog za izuzeće navodi to što je sutkinja odbila predlog da se uradi novo finansijsko vještačenje.

To, piše u zahtjevu, govori o njenoj pristrasnosti, jer je Apelacioni sud jasno naložio šta treba uraditi.

„Kada je odbrana vidjela da sud neće postupiti po rješenju Apelacionog suda, predložio sam novo vještačenje, pozivajući se na žalbenu odluku i Zakonik o krivičnom postupku. Sudija je to, što je neshvatljivo, odbila i kazala da je to pravno pitanje. Ako je to pravno pitanje, onda ja nijesam Zoran Piperović, iako znam da jesam. Dakle, apsolutna pristrasnost sudije. Ako ovo nije za izuzeće, ne znam kada bi se ono trebalo usvojiti“, zaključio je Piperović.

Apelacioni sud je ukinuo presudu kojom, između ostalog, Kuljača i Dragan Marović osuđen na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

U optužnici piše da su oni, ali i članovi komisije koja je procjenjivala vrijednost radova na fabrici vode na Zavali, za račun privatne kompanije oštetili opštinski budžet za oko 800.000 eura.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Bonus video: