POLICIJA TVRDI DA JE SPRIJEČILA LIKVIDACIJU BUDVANINA

Planirano ubistvo u BD: Gregori glumio turistu i iznajmio sobu na jednu noć

Đuričković se u državu vratio nakon što je u Španiji nestalo 200 kg kokaina i milioni eura
209 pregleda 25 komentar(a)
osumnjičeni, planiniranje ubistva, Foto: Savo Prelević
osumnjičeni, planiniranje ubistva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2015. 05:31h

Gregori Majkl Feraris, sa pasošem Južnoafričke Republike, došao je u Budvu da ubije Gorana Đuričkovića, a u tome mu je pomagao Podgoričanin Aleksandar Marković. To tvrde iz policije i tužilaštva i najavljuju da će im preksinoćnje hapšenje te dvojice, omogućiti rasvjetljavanje još nekih teških krivičnih djela, među kojima možda i ubistvo Saše Markovića i Gorana Radomana.

“Jedan od osumnjičenih pružio je odbranu i dao kvalitetan prostor policiji da dođemo do kvalitetenih podataka, koji bi moguće rasvijetlili i (još) neka krivična djela”, kazala je tužiteljka Vesna Jovićević.

Na pitanje “Vijesti” - da li će im to pomoći u rasvjetljavanju ubistava Saše Markovića i Radomana, ona je odgovorila: “Postoje određene indicije da se na neki način to može dovesti u vezu, ali to još nije izvjesno”.

Policija nije saopštila ko ih je i zbog čega navodno unajmio da likvidiraju kontroverznog budvanskog biznismena.

Gregori je u Budvu doputovao prije dva dana i, preko Markovića, zakupio malu sobu u budvanskom naselju Babin do.

Vlasnicima tog privatnog smještaja predstavio se kao turista iz Johanesburga i tražio sobu na jednu noć.

Nikome u Ulici Nikole Tesle nije izgledao sumnjivo.

“Izgledao je i ponašao se kao i svaki drugi turista. Pričao je isključivo na engleskom. Tražio je sobu na jednu noć, a mi smo mu izašli u susret. Nije izgledao sumnjivo, potpuno normalan momak.

Srednjeg rasta, nekih 30-ak godina. Tako mu je i u jednom pasošu pisalo - da je 1985. godište. Najavio nam je da će produžiti boravak kod nas, ako mu se bude svidjelo”, ispričali su “Vijestima” vlasnici kuće u kojoj je kratko odsjeo čovjek koji je navodno trebalo da likvidira Đuričkovića.

Iz te budvanske porodice kazali su da je zakupac sobice prvog dana izašao rano i da se vratio tek predveče.

“Sjutra nam je rekao kako želi da produži boravak za još jedan dan. Platio je, zadržao se malo, pa je ponovo izašao. Nismo ga više vidjeli. Cijelo vrijeme nam se obraćao na engeleskom. Predveče je došla policija sa nalogom i pretresla sobu. Uzeli su njegove stvari. Došao je sa par torbi”, kazali su vlasnici kuće.

Prema nezvaničnim informacijama, u torbi Gregorija inspektori su pronašli određena dokumenta, nekoliko pasoša različitih država, kao i fotografije pojedinih Budvana... Na jednoj od njih bio je Đuričković.

Gregori je uhapšen dok je putovao iz Budve ka Kotoru, a njegova podrška - Marković, u iznajmljenom stanu na zaobilaznici.

Šef kriminalističke policije Milovan Pavićević, saopštio je sinoć da je Marković, pomažući u pripremi ubistva, kolegi iz Južnoafričke Republike obezbjedio tri stana, pištolj, garderobu, dva vozila i dva motocikla, registarske oznake koje su prethodno ukradene u Budvi, mobilne telefone i SIM kartice.

“U toku su provjere u vezi sa potvrdom identiteta G. M. F., budući da je kod njega pronađeno nekoliko putnih isprava”, kazao je Pavićević.

Tužiteljka Jovićević, rekla je da su uhapšeni planirali i druga ubistva...

Kazala je da se na osnovu izjave jednog osumnjičenog “sasvim moguće” da su ta krivična djela planirali da izvrše i van granica Crne Gore.

Hronologija

Ime Đuričkovića od starta se vezuje za likvidaciju Saše Markovića, imajući u vidu da su dugogodišnji bliski prijatelji, kumovi i da su imali zajedničke poslove.

Marković je par sati prije nego je ubijen 17. aprila sjedio u lokalu “Fišermans” kojim godinama upravlja Đuričković.

Oni su tada sjedjeli zajedno, a lokal je prvi napustio Đuričković koji je u Sašinoj kući stanovao od Nove godine, nakon što se vratio iz Španije.

Ubrzo za njim krenuo je i Marković, koji je iz automata pokošen nadomak kuće.

Upućeni tvrde da je u pitanju obračun narkoklanova.

Đuričković se u Crnu Goru vratio nakon što je u Španiji navodno volšebno nestalo oko 200 kilograma kokina i dva miliona eura u kešu.

Nezvanični izvori iz policije tvrde da su sa tim slučajem povezani i likvidacija Cetinjanina Gorana Radomana u Beogradu, ali i razorna eksplozija u Podgorici, kada je u vazduh dignut blindirani “audi” Milana Vujotića.

Đuričković se proteklih godina u Budvi bavio ugostiteljstvom. U vlasništvu njegove porodice je restoran Dona kod Nikole, kao i lokal Fišermans.

Prije desetak godina sa Markovićem je gradio i stanove za tržište.

Neće da kažu da li je meta plaćenika bila u Crnoj Gori

Odgovarajući na pitanje kako znaju da im je Đuričković bio meta, šef krimi policije rekao je da su to ustanovili “na osnovu rikupljenih obavještenja i dokaza”...

On nije želio da kaže da li je u Crnoj Gori čovjek čiju su likvidaciju spriječili.

“To nije predmet ove konferencije”, rekao je on.

Pavićević je kazao da neće odgovoriti ni na pitanja da li je zbog ubistva Saše Markovića raspisana potjernica za Milanom Vujotićem i Daliborom Baltićem, o čemu su pisali mediji.