Direktor im poslao Komisiju, pa tužioca

“Došli smo do dokaza da je Vaše pisanje tačno i da je počinjena teška povreda radne dužnosti”...
15 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.05.2015. 17:41h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević podnio je krivičnu prijavu protiv nekoliko službenika podgoričkog Katastra koji duže od godinu nijesu upisali hipoteku na imovinu preduzeća “Ave Marija Koljčević”.

“Vijesti” su početkom aprila objavile da zbog greške pravnice podgoričkog katastra, nekoliko onih koji su kupili nekretnine kod tog preduzeća mogu ostati bez imovine.

Pravnica H. K. duže od godinu nije ubilježila milionsku hipoteku na imovinu preduzeća “Ave Marija Koljčević”, a zbog milionskog duga te firme prema Hipo Alpe Adria banci, hipoteka je 1. aprila 2015. upisana na imovinu kupaca.

“Kada su 'Vijesti' objavile tekst, poslao sam Komisiju koja je to ispitala. Došli smo do dokaza da je Vaše pisanje tačno i da je počinjena teška povreda radne dužnosti. Tužiocu za organizovani kriminal procesuirali smo taj predmet, jer hipoteka od 2,7 miliona nije bila upisana duže od godinu, a pokrenut je i disciplinski postupak”, kazao je Kovačević.

Podgoričanin Todor Vukčević, ranije je ispričao “Vijestima” da je od preduzeća “Ave Marija Koljčević” u julu 2012. godine kupio dva poslovna prostora i da je tada izvadio posjedovni list u Katastru: “Bio je potpuno čist, bez ograničenja i hipoteke. Kod notara sam sa njima sklopio kupoprodajni ugovor i preveo nekretnine na svoje ime”, kazao je on tada.

A onda je početkom 2015. godine od podgoričkog Katastra dobio poziv za raspravu.

"Rekli su mi da Hipo Alpe Adria banka traži da se na nas, kao treća lica, upiše hipoteka, jer je u aprilu 2011. preduzeće 'Ave Marija KoIjčević' podiglo kod njih kredit u iznosu od 2.7100.000 eura, za koji su stavili pod hipoteku određeni dio nekretnina”...

Kovačević je potvrdio da je zbog tog teksta slao Komisiju i naglasio da je u prethodnih godinu protiv više službenika iz područnih jedinica podnio krivične prijave tužiocu za organizovani kriminal, kao i da je pokrenuo desetine disciplinskih postupaka.

“Neshvatljivo je da se predmeti drže i po više od dvije godine. Imali smo primjer u Budvi, gdje je upravni referent dvije godine držao hipoteku u fioci”, kazao je Kovačević.

Pojasnio je da provjeravaju sve primjedbe i pozvao građane da mu direktno prijavljuju probleme.

“Nakon svake prijave ili primjedbe formiramo komisiju koje je ispituje.. Najčešće nepravilnosti su kršenje zakona, različito postupanje u upravnim postupcima, veliki rokovi rješavanja predemeta..”, kazao je Kovačević.

Jedino Džakoviću ne može ništa...

Kovačević je rekao da je danilovgradska područnih jedinica jedna od onih sa problemima, ali da mu, uprkos tome, ne polazi za rukom da smijeni šefa tamošnjeg katastra Dragana Džakovića.

“Prije par dana treći sam put donio rješenje o njegovoj smjeni. Dva puta Komisija za žalbe poništava moje rješenje, ne znam zbog čega. Taj čovjek napravio je teške propuste, odnosno težu povredu radne dužnosti, i zbog toga se ostaje bez posla. Komisija poništava moja rješenja i kazni ga sa umanjenjem zarade od 10 ili 20 odsto, samo što ga još ne nagrade”, kazao je.

Kovačević objašnjava da svakodnevno dobija pritužbe građana na rad Džakovića i da je nezakonit posao oko prodaje zemljišta za gradsko groblje bila “kap koja je prelila čašu” kada je taj načelčnik u pitanju.

“On više ne može da radi taj posao i tu moramo tražiti kvaliteteno rješenje, kako bismo i taj katastar doveli na nivo da može da ostvaruje poslove za koji je formiran i da se predmeti rješavaju kvalitetno, na vrijeme, da se ne zadržavaju i da građani budu zadovoljni”.

Bonus video: