Roman Munjosa Avie: Neuvijeno karikiranje akademske analize

U Španiji je po Munjosovom romanu 2009. godine snimljen film u režiji Pedra Telećeje
0 komentar(a)
Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici
Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici
Ažurirano: 20.05.2015. 15:12h

Prvi roman za odrasle Rodriga Munjosa Avie i ujedno njegovo prvo djelo prevedeno na crnogorski jezik - “Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici” može se naći u svim Gradskim knjižarama u izdanju Nove knjige.

Ovo je priča o neobičnom junaku koji se bori sa tragikomičnim problemima, njegovom snalaženju u savremenom svijetu i njegovoj potrazi za srećom, odnosno smislom života. Radnja je smještena u poznatu četvrt Madrida, a disleksični Rodrigo Montalvo je glavni lik.

Njegova djeca, žena i mačak su njegov život. Zaposlen je kod oca u gigantskoj porodičnoj kompaniji. On je srećan čovjek ili barem tako vjeruje. Sve do jednog dana kada psihijatar, njegov zet, dijagnozom izazove sumnju. I svijet se odjednom okreće naglavačke. Naš junak želi da sazna šta nije u redu, i počinje konsultacije sa psiholozima, psihijatrima, hipnotizerima i iscjeliteljima, koji nude urnebesna rješenja. Ali najveće iznenađenje dolazi na kraju od onog od koga najmanje očekuje.

Rodrigo Munjos Avia u ovom romanu izuzetno duhovito i neuvijeno karikira akademsku analizu, psihijatre i psihologe, a u isto vrijeme uzdiže vrijednosti porodičnog života, ljubavi, podrške. Diplomirao je filozofiju, a poznat je i kao scenarista i likovni kritičar.

Roman Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici doživeo je u Španiji brojna izdanja, a po romanu je 2009. godine snimljen film u režiji Pedra Telećeje.

Bonus video: