“Zlatni Lav” dodijeljen Jermenskom paviljonu

Specijalna priznanja 56. Bijenala, koje je zvanično otvoreno devetog maja, poslije trodnevnog vernisaža, dobio je posthumno njemački filmski umjetnik Harun Faroki, te sirijski kolektiv “Abunadara” i alžirski umjetnik Masinisa Selmani
0 komentar(a)
Venecija, Foto: Reuters
Venecija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 18:37h

Jermenski paviljon sa izložbom umjetnika iz dijaspore, koja je posvećena 100-godišnjici genocida nad Jermenima, proglašen je najboljim na 56. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, a specijalno priznanje dodijeljeno je američkom paviljonu za izložbu Džoan Džonas, pionirke performansa i video umjetnosti. Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na centralnoj izložbi “Sve budućnosti svijeta” dobila je takođe poznata američka konceptualna umjetnica Edrijen Pajper, a Srebrnog lava za mladog umjetnika Im Heung-Sun iz Južne Koreje.

Specijalna priznanja 56. Bijenala, koje je zvanično otvoreno devetog maja, poslije trodnevnog vernisaža, dobio je posthumno njemački filmski umjetnik Harun Faroki, te sirijski kolektiv “Abunadara” i alžirski umjetnik Masinisa Selmani.

Zlatni lav za životno djelo uručen je skulptoru Elu Anacuiju iz Gane, koga je kustos Okvui Envezor nazvao jednim od najznačajnijih afričkih umjetnika današnjice, dok je Specijalnog zlatnog lava za doprinos umjetnosti dobila kustoskinja Suzan Gez iz SAD, kao jedan od pionira u promovisanju inovativnih umjetničkih praksi i prepoznavanju mladih umjetnika koji su kasnije postali respektabilna imena.

Počasne nagrade dodijeljene su na predlog kustosa Envezora, prvog Afrikanca na toj poziciji u 120-godišnjoj istoriji Bijenala.

Bonus video: