Kolašin: Demolirano vozilo dopisnice Dnevnih novina

178 pregleda 20 komentar(a)
Zorica Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Zorica Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.05.2015. 13:02h

Sva stakla na autu novinarke Dnevnih novina Zorice Bulatović iz Kolašina polomljena su sat i po poslije ponoći. Vozli "reno megan" (KL AD 420) bilo je parkirano u unutrašnjem dvorištu na nekoliko metara od kuće u kojoj živi Bulatović.

Novinarka DN kaže da su je probudili jaki zvuci udaraca i da je odmah otvorila prozor, koji gleda na dvorište.

"Počela sam da dozivam brata Stevana, koji živi u kući do moje. Tada sam pored vozila ugledala muškarca srednje visine, obučenog u tamnu garderobu i sa vojničkim čizmama, kratko ošišanog ili ćelavog. Kada me čuo počeo da bježi, preko ograde. Vidjela sam ga samo s leđa. Stakla su polomljena, najvjerovatnije čekićem", kazala je ona.

Bulatović živi sa ćerkom, koja prošle noći nije bila u kući. Tvrdi da je jako uznemirena onim što se desilo i da se osjeća nesigurno.

Novinarka Dnevnih novina kaže da nema privatno neprijatelja, ali da bi za uništavanje njenog vozila mogao biti odgovoran neko od, kako je rekla, sugrađana kojima se nije dopalo njeno pisanje.

Istraga je u toku, a uviđaj na licu mjesta obavila je ekipa kolašinskog OB.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare Nikola Marković osudio je napad na imovinu novinarke Dnevnih novina, Zorice Bulatović.

"Tražim od nadležnih organa da preduzmu sve zakonske korake kako bi se ovo krivično djelo rasvijetlilo. Istovremeno, podsjećam da se samo dan ranije sličan vandalski napad desio i u Bijelom Polju kada je uništeno vozilo dopisnika Dana Milanovana Novovića. Brine činjenica što su se u samo dva dana desila dva napada na naše kolege, jer to, itekako utiče da se novinari ne osjećaju slobodnim da profesionalno rade svoj posao. Umjesto što se premijer svađa sa Komisijom oko njenih nadležnosti bolje bi bilo da svoju energiju usmjeri na motivisanje državnih organa da rade svoj posao kako se ovakvi incidenti ne bi dešavali", rekao je Marković.

Smatra da su predhodni napadi na novinare riješeni i akteri strogo kažnjeni teško da bi se neko usudio da nasrne na imovinu dopisnika Dnevnih novina i Dana.

"Nerešavanjem napada na novinare nadležne institucije, prije svega policija i tužilaštvo, šalju poruku kriminalcima da se era nekažnjivosti po ovom pitanju nastavlja, a tako nešto samo može da motiviše kriminalce. Kao predsjednik Komisije pratiću reakciju državnih organa po ovom pitanju i preduzeti sve u skladu sa ingerencijama koje mi pripadaju istovremeno solidarišući se sa napadnutim kolegama", zaključio je Marković.

HRA traži rasvetljavanje napad

Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na službenike policije i državnog tužilaštva da hitno i djelotvorno istraže lomljenje stakla na vozilu dopisnika Dana u Bijelom Polju, kao i lomljenje stakala na vozilu dopisnice Dnevnih novina iz Kolašina, posebno imajući u vidu da je novinarka Dnevnih novina naglasila da bi za uništavanje njenog vozila mogao biti odgovoran neko od sugrađana kojima se nije dopalo njeno pisanje.

"I ovi primjeri, nažalost, još jednom pokazuju opravdanim propisivanje novih krivičnih djela u cilju pojačane zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka: ”Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka” i ”Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka”. Na ovaj način bi novinari dobili jednaku zaštitu u obavljanju profesionalnih zadataka, kao i službena lica u obavljanju službenih radnji", navodi se u saopštenju HRA.

Bonus video: