Preko 70 šahista iz 11 zemalja u borbi za trofej

Nakon pet godina pauze Crna Gora će od sjutra do 14. maja u hotelu "Vile Oliva" u Petrovcu biti organizator velikog međunarodnog šahovskog turnira
1 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.05.2015. 08:44h

Nakon pet godina Crna Gora će od sjutra do 14. maja u hotelu "Vile Oliva" u Petrovcu biti organizator velikog međunarodnog šahovskog turnira. Podatak da se već prijavilo preko 70 šahista iz 11 zemalja, uprkos skromnom nagradnom fondu, garant su vrhunskom spektaklu na 1. "Petrovac open", nadmetanju u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore.

"Prijatno smo iznenađeni interesovanjem i kvalitetom prijavljenih šahista, pogotovo ako se zna da je ovo prvi međunarodni turnir u Crnoj Gori još od 2010. godine. Porodični problemi uticali su da Miloš Perunović (2.632) odustane, pa je prvi favorit Ukrajinac Juri Vovk (2.588), dok je naš najbolji šahista Nikola Đukić peti favorit prema trenutnom rejtingu. Mi se potajno nadamo da bi Đukić mogao da napravi iznenađenje i slavi, mada je konkurencija izuzetna, tim prije jer u sjajnoj formi sa Prvenstva Srbije dolazi šampion, Dejan Antić", naglasila je Angelina Vuković, predsjednica ŠSCG.

Osim Đukića na uvid selektoru, velemajstoru Milanu Drašku, koji je i učesnik turnira, biće forma ostalih reprezentativaca, Luke Draškovića, Nebojše Nikčevića i Blaža Kalezića.

"ŠSCG je prema pravilniku platio kotizacije za prvake države Đukića i Ninu Delević, te najperspektivnijim šahistima, Tijani Blagojević, Nikoli Potpari i Draškoviću, kao i našim najuspješnijim igračimja na Šahovskoj olimpijadi u Tromsu. Aleksandra Milović će nastupiti u Petrovcu, dok su poziv zbog drugih obaveza odbili Dragan Kosić i Marija Stojanović, koji su sjajno igrali u Tromsu. Visoki rejtinzi prijavljenih igrača, omogućio je i dobijanje normi za zvanja internaciolani majstor i velemajstor, pa "Petrovac open" prilika za naše mlade šahiste da dodatno napreduju", zaključila je Vuković, koja se zahvalila na pomoći glavnom sponzoru očnoj ordinaciji PZU "Optimal".

Nagradni fond turnira je 6.350 eura, a igraće se devet kola po švajcarskom sistemu.

"Turnir je i kvalifikacioni za pojedinačno Prvenstvo Crne Gore u šahu za 2015. godinu. Tri najbolje plasirana takmičara iz Crne Gore, koji do sada nijesu obezbijedili učešće na državnom prvenstvu, steći će pravo nastupa. Plasman na Prvesntvu Crne Gore obezbijedili su najbolji sa prethodnog šampionata, najbolje rangirani šahisti, te omladinski prvak Crne Gore iz 2014. godine. Međunarodni turnir u Petrovcu, u ŠSCG se nadamo da će prerasti u tradicionalno takmičenje kao majski turnir u kalendaru šahovskih asocijacija", saopštili su iz ŠSCG.

Svečano otvaranje turnira je u petak, 8.maja u 16.00 časova, a prvo kolo počinje istog dana u 16.30 sati.

Bonus video: