OTVOREN MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA

Egzotika bliske i drugačije kulture

Prvo veče Međunarodnog sajma knjiga obilježile su promocije internacionalnih pisaca - Iskendera Pala i Aleksandre Poter
104 pregleda 1 komentar(a)
04.04.2019. 16:22h

Međunarodni podgorički sajam knjiga, u organizaciji izdavačke kuće "Nova knjiga", otvorio je u garažnom dijelu šoping mola Delta City ministar prosvjete Predrag Bošković.

Ovogodišnja zemlja gost je Republika Turska, tako da su  na otvaranju brojne posjetioce pozdravili Mehmet Nijazi Tanilir, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Džihan Ozdemir, predsjednik Turskog kulturnog centra "Yunus Emre", i prof. dr Iskender Pala, poznati tusrki pisac. Ispred organizatora  obratila se Ksenija Popović, umjetnička direktorica Sajma.  

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo zemlja gost na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga. Prijateljstvo između Turske i Crne Gore je dugo i naša zajedničo vrijeme stvorilo je i našu zajedničku kulturu. Zahvaljujući sajmu crnogorska publika biće u prilici da se upozna sa poznatim tusrkim piscima", kazao je na otvaranju smotre knjige, ambasador Mehmet Nijazi Tanilir.

Turski pisac Iskender Pala, koji je sinoć svojom promocijom otvorio umjetnički  programa sajma, na otvaranju je ispričao priču o sultanu i učenjaku.

"Živio je davno jedan sultan koji je pozvao sebi učenjaka. Glasnik koji je otišao da ga dovede sultanu, našao ga je u moru knjiga kako čita. Kazao mu je da ga sultan zove sebi, ali učenjak mu je odgovorio da se druži sa prijateljima i da ne može da pođe sa njim. Kada se glasnik vratio sultanu i isptričao mu da učenjak nije mogao da dođe, na pitanje sultana sa kim je bio u društvu, glasnik je rekao: nije bilo nikoga, samo knjige...", kazao je Pala.

On je kazao da će zahvaljujući knjigama (bliskim prijateljima kao što ilustruje priča o sultanu i učenjaku) i njihovim prevodima biti mnogo bliži Crnoj Gori.

"Sa svakom pročitanom stranicom, jedni druge ćemo bolje upoznati", kazao je Pala.

Nakon svečanog otvaranja jubilarnog - desetog podgoričkog sajma knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom “Snovi za čitanje”, organizovana je posjeta turskom štandu na kojem umjetnici iz ove zemlje demonstrirali drevne tehnike - ebru (slikanje na vodi) i nakašana (dekoracija knjiga za vrijeme Osmanskog carstva). 

Prvo veče Sajma, obilježile su dvije velike promocije  internacionalnih gostiju.  Prva je bila posvećena  predstavljanju književnog opusa jednog od najprepoznatljivijih među savremenim turskim književnicima, pisca Iskendera Pale, dok je drugu obilježila britanska spisateljica Aleksandra Poter.

Galerija