Startovao projekat Dječja atletika

0 komentar(a)
Sportski centar Morača, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sportski centar Morača, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2015. 15:29h

Promocijom u dvorani Morača zvanično je danas počeo projekat Atletskog saveza, Dječja atletika, koji je osmišljen da bude edukativnog karaktera i da najmlađoj populaciji predstavi svu ljepotu sporta promovišući zdrav život i navike.

Navodi se da je želja organizatora da projektom ukaže na potrebu djece za bavljenjem sportom, stimulišući ih da shvate da je za njihov pravilan razvoj potrebna veća fizička aktivnost i da sport i igra u tom uzrastu nemaju alternativu.

Planiramo da projekat, koji traje od 2015. do 2019. godine, bude realizovan u deset crnogorskih opština - Podgorici, Danilovgradu, Cetinju, Ulcinju, Baru, Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Mojkovcu i Beranama.

Takmičenja će biti sastavljena od nekoliko atipičnih atletskih disciplina, prilagođenih uzrasnoj kategoriji.

Predviđeno je da ekipu čine podjednako zastupljeni dječaci i djevojčice trećeg, četvrtog i petog razreda.

Predsjednik Atletskog saveza Crne Gore (ASCG) Milorad Vuletić kazao je da je atletika bazični sport i osnova za bavljenje svim ostalim sportovima.

"Cilj je da projektom zainteresujemo našu omladinu, njihove roditelje da se bave sportom, zdravim životom i doprinesu kvalitetnijem i boljem reprezentovanju svoje sredine i države", kazao je Vuletić.

On je kazao da je najbolji dokaz koliko se u Svjetskoj atletskoj federaciji vrednuje rad ASCG govori čonjenica da je Crna Gora druga država koja je dobila priliku da realizuje taj projekat.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport, Igor Vušurović, smatra da će akcija u naredne četiri godine donijeti velike pomake, ne samo u atletici već u crnogorskom sportu.

"Nadam se da će finalno takmičenje četvorogodišnjeg projekta biti održano na atletskom stadionu u Podgorici i da ćemo sa tim proširiti infrastrukturu, a time nadam se i bazu sporta", rekao je Vušurović.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je da ASCG realizuje projekte koji su od izuzetnog značaja ne samo za atletiku, već i za crnogorski sport uopšte.

"Vjerujem da ćemo za četiri godine imati prepoznate atletičare i atletičarke i da ćemo se na kraju radovati njihovim rezultatima. ASCG je iz niskog starta došao do ozbljih rezultata za crnogorske prilike. Srećan sam što u COK funkcioniše jedan takav savez", rekao je Simonović.

Predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza Dragan Drobnjak, čestitao je ASCG što je tako važan projekat uspio da uvrsti u programe atletskog sporta.

"Nacionalnim programom razvoja sporta značajno mjesto dato je sportskom vaspitanju i školskom sportu. Projekat je još jedan doprinos implementaciji Nacionalnog programa razvoja sporta", rekao je Drobnjak.

Bonus video: