Muči vas nesanica? Probajte 4-7-8 tehniku disanja i zaspaćete za 60 sekundi

"Za razliku od ljekova za spavanje, na koje pacijenti često postaju rezistentni vremenom, 4-7-8 disanje, što se duže praktikuje, ima sve bolji efekat"
881 pregleda 15 komentar(a)
nesanica, spavanje, Foto: Shutterstock.com
nesanica, spavanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.05.2015. 07:22h

Probali ste sa toplom kupkom, toplim mlijekom, brojali ste ovce... ali i dalje ležite budni i pitate se zašto ne možete da zaspete.

Jedan naučnik tvrdi da je moguće da se riješite nesanice u samo 60 sekundi, a njegov lijek ne uključuje tablete.

Nazvana 4-7-8 tehnika disanja je metoda koja se opisuje kao prirodan način za umirenje nervnog sistema, koji pomaže da se smanji napetost u tijelu.

Tu tehniku za dobar san i smanjenje stresa, preporučuje direktor Centra za Integrativnu medicinu sa Arizona univerziteta, dr Endrju Vejl.

"Za razliku od ljekova za spavanje, na koje pacijenti često postaju rezistentni vremenom, 4-7-8 disanje, što se duže praktikuje, ima sve bolji efekat", kaže on.

Šta 4-7-8 tehnika disanja podrazumijeva?

Vrh jezika stavite na prednje nepce, udahnite kroz nos brojeći u sebi do četiri, a zatim zadržite vazduh, brojeći do sedam. Izdahnite na usta, šušteći dok to činite, brojeći do osam. Ponovite vježbicu tri puta na svakih pet minuta dok ne zaspite.

Ova tehnika se zasniva na indijskoj pranajami, koja se smatra najpoznatijom i najpotpunijom školom pravilnog disanja.

Osim kod nesanice, prema riječima dr Vejla, ova tehnika disanja pomaže i kod anksioznosti.

"Probao sam i odmah se osjetio bolje", napisao je u komentaru neko ispod YouTube videa u kojem dr Vejl objašnjava 4-7-8 tehniku.

"Uzimam ljekove za opsesivno-kompulsivni poremećaj i anksioznost... Nakon kratke vježbe, već se osjećam manje zabrinuto", navodi se u drugom komentaru.

Dr Vejl predlaže da 4-7-8 tehniku disanja primijenite dva puta dnevno, tokom šest do osam sedmica, dok ne uspijete da zaspete za samo 60 sekundi.

Bonus video: