"Šeherzada u Sarajevu": Raspirivanje nostalgije i upoređivanje sudbina

Jedna o tema “koja je čekala da istupi” u Emirinom prvijencu je rat u Sarajevu
62 pregleda 0 komentar(a)
Emira Larson, Foto: Nova knjiga
Emira Larson, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 29.04.2015. 19:22h

Zbirka priča “Šeherzada u Sarajevu” je književni debi Emire Larson, arhitektice po obrazovanju i “svjetske žene po životu kakav vodi zadnjih decenija”, u izdanju sarajevske Izdavačke kuće Buybook.

“Više godina pratim kako nastaju priče za ovu knjigu. Sa napisane samo tri autorica je bila rezervisala mjesto u našoj Izdavačkoj kući. Čim su se skupile u dovoljnom broju odlučeno je da se puste u štampu pod Buybook znakom. Od obaveza uredništvo je imalo samo da ih složi i podvede pod neki naslov i krov”, zapisao je Goran Samardžić, jedan od vlasnika kultne sarajevske knjižare i izdavačke kuće “Buybook”.

Emira Larson diplomirala je arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu, a magistrirala je međunarodne odnose na Webster University u Beču. Njena kratka proza i eseji objavljivani su u časopisima za književnost: “Lica”, “Odjek” i “Flash Fiction World”, kao i u “Vienna Review”.

Jedna o tema “koja je čekala da istupi” u Emirinom prvijencu je rat u Sarajevu. “Autorica viri u ovo stanje ljudskog roda iz odnjegovanog i maznog svijeta ćerke profesora, iz kuće koja uprkos nedužnosti svaki čas može biti zbrisana sa svog broja”, zapisuje Samardžič. Druga tema su razne godišnjice i organizovani susreti kolega i koleginica iz istih studijskih klupa, raštrkanih svijetom. “U pričama nigdje nećete osjetiti navijački zadah jednih protiv drugih ni osudu, ali hoćete atmosferu koja govori više od prostih riječi. Jedno od paradoksalnih svojstava ovih prigušeno-otmjenih priča nadjevenih erotikom, u kojima se život malo posmatra, malo živi a najviše podnosi, je da iznenađuje koliko u njima ništa ne iznenađuje”, zapisuje Samardžić.

Bonus video: