Novosadski Big Bend na Dvorskom trgu na Cetinju

U okviru programa “Sav taj džez“ nastupiće vokalna solistkinja Svetlana Palada
0 komentar(a)
Big Bend, Foto: Novosadskibigbend.com
Big Bend, Foto: Novosadskibigbend.com
Ažurirano: 29.04.2015. 14:32h

Koncertom “Sav taj džez“ u izvođenju novosadskog Big Benda na Dvorskom trgu na Cetinju, sjutra veče u 20 sati, obilježiće se Međunarodni dan džeza.

U okviru programa “Sav taj džez“ nastupiće vokalna solistkinja iz Novog Sada Svetlana Palada, a orkestrom će dirigovati Fedor Vrtačnik.

Proslava Međunarodnog dana džeza nastala je na inicijativu čuvenog američkog pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka, a 2011. prihvaćena od Organizacije Ujedninjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu-UNESCO, koja je odredila 30. april kao dan za glavnu proslavu džeza u svijetu.

Od tada, svake godine, na 30. april, ova internacionalna umjetnička ceremonija je prepoznatljiva po promociji mira, dijalogu među kulturama, raznolikosti i poštovanju ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, promovisanju slobode izražavanja , sprečavanju diskriminacije, podsticanju jednakosti polova i jačanje uloge mladih u donošenju društvenih promjena.

Ove godine ovaj događaj obilježiće se održavanjem koncerata, radionica i neformalnih sesija (jam sessions) u preko 196 zemalja širom svijeta uključujući i Crnu Goru. Međunarodni dan džeza vodi Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i legendarni džez pijanista i kompozitor Herbi Henkok, ambasador UNESCO-a za međukulturni dijalog i predsjednik Instituta za džez “Telonijus Monk“ koji je vodeća ne-profitna organizacija koja planira, promoviše i producira ovogodišnju proslavu.

Proslava Međunarodnog dana džeza na Cetinju obilježiće i veliku završnicu manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koju vodi udruženje Jazz Art, šestu godinu za redom.

Crna Gora obilježava ovaj datum od njegovoj ustanovljanja, a ove godine Nacionalna komisija za UNESCO i udruženje Jazz Art su odlučili da udruže snage i zajedno organizuju veliki događaj na Cetinju u saradnji sa Prijestonicom i na taj način dodatno promovišu ono što jeste osnovna uloga Međunarodnog dana džeza.

Bonus video: