U Tivtu izložba Leopolda Forstnera

Postavku čini blizu 40 crteža, grafika i fotografija koje je Leopold Forstner stvarao na teritoriji Balkana za vrijeme svoje službe na mjestu oficira austro-ugarske vojske prije stotinjak godina
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2015. 14:01h

Izložba umjetnika bečkog jugendstila Leopolda Forstnera biće otvorena u subotu 18. aprila, u 20 sati, u Zbirci pomorskog nasljeđa nautičkog centra Porto Montenegro, u Tivtu.

Izložba koju je selektovao kustos Kristof Benedikter, biće održana pod pokroviteljstvom ambasade Austrije u Crnoj Gori.

Postavku čini blizu 40 crteža, grafika i fotografija koje je Leopold Forstner stvarao na teritoriji Balkana za vrijeme svoje službe na mjestu oficira austro-ugarske vojske prije stotinjak godina.

Crteži su inspirisani Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom, a na radovima dominiraju etnografski detalji, narodne nošnje i pejzaži.

Nakon Prvog svjetskog rata, Leopold Forstner nastavio je da radi kao arhitekta i pejzažni arhitekta. Iako je bio veliki esteta, u poslijeratnom periodu nije bio fokusiran na umjetnički izraz, te su njegovi radovi, sada, nakon 100 godina od početka rata, prezentovani kao umjetničko nasljeđe ovog perioda.

Izložbu radova Leopolda Forstnera u Zbirci pomorskog nasljeđa će otvoriti ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori, dr Johan Frelih.

Galerija

Bonus video: