NEOBIČNA POSTAVKA

Izložba o Pikasu bez Pikasa

Specifično na toj postavci je to što na postavci nema nijednog djela čuvenog španskog umetnika Pabla Piksa, ali se na njoj može može vidjeti oko 200 radova 90 svjetskih umjetnika koji su oca umjetnosti 20. vijeka oponašali, koristili kao izvor inspiracije ili pak pokušavali da prevaziđu
77 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2015. 16:53h

Povodom 25 godina hamburške "Dajhtorhale", najvećeg evropskog centra za savremenu umjetnost u tom gradu, otvorena je izložba "Pikaso u modernoj umjetnosti", piše Dojče vele.

Specifično na toj postavci je to što na postavci nema nijednog djela čuvenog španskog umetnika Pabla Piksa, ali se na njoj može može vidjeti oko 200 radova 90 svjetskih umjetnika koji su oca umjetnosti 20. vijeka oponašali, koristili kao izvor inspiracije ili pak pokušavali da prevaziđu.

Na izložbi se, na primjer, može vidjeti kako je poznata Pikasova slika "Gernika" inspirisala umetnika Tomasa Zipa 2008. godine, a prvi put su prikazani primjeri uticaja tog umjetnika na poslijeratnu njemačku umjetnost.

Radovima A.R. Penka, Georga Bazelica i Karla Ota Geca prikazan je Pikasov uticaj kako na umjetnike nekadašnje Istočne Njemačke tako i Zapadne Njemačke. Izložba osvjetljava i veliku fascinaciju najpoznatijih savremenih umjetnika Pikasovim djelima koja su izazivala čuđenje, bivala slavljena, pomno studirana i oponašana.

Pikaso je kako izazov tako i podsticaj. U današnje vrijeme skoro da nijedan umjetnik 20. vijeka ne uživa toliku pažnju kulturne javnosti kao što je to Pikaso. Izložbe njegovih djela širom svijeta privlače milione posjetilaca.

Mnogi eksponati koji su predstavljeni na izložbi pozajmljeni su iz velikih muzejskih kuća, poput Tejt moderna iz Londona i Centra Pompidu u Parizu. Izložba je usredsređena na posljednjih 50 godina umjetničkog stvaralaštva, ali izložena su i nova, samo za tu postavku urađena djela umjetnika Tomasa Huseaga, umjetničke grupe Gelitin, Roberta Longa ili Džona Stezakera.

Svi umjetnici čija su djela odabrana imaju nešto zajedničko: želju da odmjere snage s Pikasom, s njegovim borbenim i poetskim genijem i upravo se tu pokazuje koliki je bio njegov uticaj u umjetničkom svijetu i koliko je još jak.

"Dajhtorhale" u Hamburgu je do 1984. služila kao trgovačka hala. Promjena namjene proslavljena je 9. novembra 1989. i danas je to jedan od najvećih izložbenih prostora moderne umjetnosti u Evropi.

Izložbom "Pikaso i moderna umjetnost" proslavlja jubilej - 25. godišnjicu postojanja, a ova izložba može se pogledati do 12. jula.