Osuđujućom presudom riješeno 88,5 odsto optuženja

“Tužiliačku istragu nije odlikovala samo efikasnost, već i kvalitet optužnih akata. U postupku sudske kontrole optužnica iz nadležnosti osnovnih i viših državnih tužilaštava,potvrđeno je 96 odsto podignutih optužnica"
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivica Stanković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.04.2015. 13:02h

Rukovodici državnih tužilaštava i državni tužioci zakonito su vršili funkciju gonjenja izvršilaca krivičnih i drugih kažnjivih djela, navodi se u Izvještaju o prošlogodišnjem radu Državnog tužilaštva.

“O kvalitetu vršenja tužilačke funkcije svjedoče podaci da je u 2014. godini na nivou osnovnih i viših državnih tužilaštava osuđujućom presudom riješeno 88,50 odsto optuženja, oslobađajućom 7,98, i odbijajućom 3,50 odsto”, saopštio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

U prošloj godini primjenom instituta odloženog gonjenja riješeno je 549 krivičnopravnih slučajeva, a u korist humanitarnih organizacija i oštećenih uplaćeno 203 hiljade EUR.

“Sporazumom o priznanju krivice riješeno je 15 krivičnopravnih slučajeva”, kaže se u Izvještaju

Ocjenjuje se da je koncept tužilačke istrage potvrdio opravdanost i efikasnost.

“Tužiliačku istragu nije odlikovala samo efikasnost, već i kvalitet optužnih akata. U postupku sudske kontrole optužnica iz nadležnosti osnovnih i viših državnih tužilaštava,potvrđeno je 96 odsto podignutih optužnica”, navode iz Vrhovnog državnmog tužilaštva (VDT).

Ocjenjuje se da, i pored ovih rezultata, ukupni kapaciteti Državog tužilaštva, naročito u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, nijesu dovoljni.

“Neophodno je povećati rezultate u gonjenju najtežih krivičnih djela, u čemu je veoma značajna rukovodeća uloga tužioca,bliska i koordinirana saradnja sa policijom i drugim državnimorganima, naročito u izviđjaju kao polaznoj tačci u daljoj uspješnoj ibeskompromisnoj borbi protiv svih oblika kriminala”, kaže se u zaključcimai preporukama.

Tužilaštvo smatra da je potrebno osnažiti kapacitete tužilaštva i policije u oblasti informatičkog kriminala, obukom i specijalizaciomu tužilačkog kadra, i zauzeti multidisciplinarni pristup u saradnji ovih organa u oblasti trgovine ljudima i proširivati saradnju sa tužilaštvima i institucijama drugih država, naročito u oblasti prekograničnog kriminala.

“Kada je riječ o ratnim zločinima, činjenica je da primjena normi Krivičnog zakonika Crne Gore(odredbi člana 426 – 449), nije zadovoljavajuća, prije svega zbog nedovoljne pripremljenosti da se suočimo sa ovim ozbiljnim i osjetljivimizazovom. Ratnih zločina je bilo, osuđjenih za ratne zločine takođe. Veće rezultate od nas očekuju žrtve, javnost imeđunarodna zajednica”, kaže se u Izvještaju.

Podsjeća se da je u aprilu 2014.godine VDT Crne Gore i Bosne i Hercegovine potpisali Protokol o saradnji u gonjenju učinilaca krivičnih djela ratnih, zločina protiv čovječnosti i genocida.

“Treba očekivati vidljive rezultate primjenom ovog Protokola u predmetima ratnih zločina, a obaveza je Državnog tužţilaštva da postupa u svim slučajevima gdje postoji zakonski osnov, jer ova krivična djela ne zastarijevaju”, navodi se iz VDT-a.

Podsjeća se da akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 za Državno tuţilaštvo sadrže konkretne mjere i zadatke u ovoj godini, a naročito u postupku primjene novog Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

To znači da treba formirati Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje će biti nadležno za krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela visoke korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, izvršiti preuzimanje predmeta, obezbjediti prostorne i tehničke uslove za rad i ojačati kadrovske kapacitete SDT.

Bonus video: