Šta bi se desilo kada se više nikad ne bismo istuširali

Iako je ovakva situacija nepoželjna, stručnjaci savjetuju da ne treba ni pretjerivati sa tuširanjem jer se na taj način skidaju prirodna ulja koja štite kožu i stvaraju mikro povrede, zbog čega koža postaje podložnija infekcijama
56 pregleda 4 komentar(a)
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2015. 08:45h

Verovatno vam se bar jednom u životu desilo da preskočite tuširanje, što nije izazvalo nikakave negativne posljedice. Međutim, šta bi se desilo kada se više nikad ne biste okupali?

Tim pitanjem pozabavio se Hafington post.

Osim što biste oko sebe širili nesnosan miris, bakterije na vašoj koži bi se namnožile i znatno lakše prodrle u vaše oči, nos ili usta, što bi prouzrokovalo dijareju, grip ili različite vrste kožnih infekcija.

Prašina, znoj, odumrle ćelije i prirodna ulja kože počela bi da se gomilaju na koži, a stanja poput akni ili folikulitisa drastično bi se pogoršala. Njihovo taloženje dovelo bi do stvaranja velikih braon mrlja, oboljenja koje dermatolozi nazivaju dermatitis neglecta.

Međutim, iako je ovakva situacija nepoželjna, stručnjaci savjetuju da ne treba ni pretjerivati sa tuširanjem jer se na taj način skidaju prirodna ulja koja štite kožu i stvaraju mikro povrede, zbog čega koža postaje podložnija infekcijama.

Ako radite u zdravstvu ili trenirate, najbolje bi bilo kupati se svakodnevno. Međutim, ukoliko obavljate sendentarni posao, savjet stručnjaka je da se tuširate bar tri puta nedjeljno, a po potrebi i češće.

Bonus video: