Čuvari ih nisu pitali ko može u B paviljon

Jedan od stražara rekao da su došli mirno da pričaju sa osuđenicima i da nijesu vadili palice
386 pregleda 12 komentar(a)
Optuženi za tuču u Spužu, Foto: Jelena Jovanović
Optuženi za tuču u Spužu, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 27.03.2015. 07:14h

Zatvorski čuvari izazvali su veliku tuču u paviljonu B spuškog zatvora, sredinom januara.

To je juče tvrdilo devet robijaša optuženih za prebijanje zatvorskih čuvara 14. januara Miloša Prelevića, Bobana Nikčevića, Ivana Popovića, Vuka Ivanovića, Predraga Radulovića, i Radomira Boškovića.

Optuženi Goran Vukčević, ispričao je da se tog dana “zakuvalo” zbog osuđenika Dražena Bulatovića. Pojasnio je da zatvorenici nijesu htjeli da ga prihvate u “svoj” boravak i da su se zbog toga u paviljonu raspravljali komandir Bošković i zatvorenik Dejan Dedić.

“Sa sprata je sišao Ivan Popović i počeo da viče i da prijeti. Pitao me je - 'Imaš li problem, hoćeš li da ti glavu slomim'. Rekao sam mu da slomi glavu onom što je htio da ga kolje i izašao napolje”, ispričao je Vukčević.

Dodao je da su nakon toga, do sportskih terena na kojima su bili osuđenici, sa palicama u rukama dotrčali službenici Prelević, Nikčević, Popović, Ivanović, Radulović i Bošković.

“Bošković i Prelević su me pozvali da idem sa njima, što sam odbio, nakon toga Prelević me počupao za majcu da me izdvoji od ostalih. To sam takođe odbio, a onda sam vidio kako udara Kontića lijevom šakom u predjelu lica i tu nastaje opšti metež. Kako su oni nas udarali, tako smo i mi njih mlatili”, kazao je on.

Zatvorenik je dodao da su nakon toga pošli u teretanu, uzeli šipke da bi se branili, a zatim se zabarikadirali u boravku.

Vukčević je kazao i da je “pravilo” u ZIKS-u da službenici pitaju zatvorenike da li sa njima mogu da smjeste novajlije i da je to rađeno zbog očuvanja mira.

“Lično sam imao obećanje od RSO Igora Roganovića da neće u B paviljon dovoditi osuđena lica koja nam ne odgovaraju... Da se nije umiješao Ivan Popović od ovoga ništa ne bi bilo”, kazao je on.

I ostali optuženi ispričali su gotovo istovjetne priče o januarskoj tuči u spuškom zatvoru.

Srđan Vujović je rekao da se potukao sa čuvarom Popovićem: “On je mene udario pendrekom, pa ja njega šakom, nakon čega smo pali zajedno”.

Optuženi Dejan Parađina rekao je da je nakon incidenta “brutalno isprebijan”.

”Samo sam izigravao mangupa”

Milivoje Spasojević, juče je kazao da nije tukao komandire, iako je to tvrdio u istrazi, kod tužioca.

“Htio sam da ispadnem mangup i kod tužioca sam rekao da sam ja udario komandira Prelevića, ali to nije tačno, ja to nisam uradio. Bilo mi je ostalo 20 dana zatvora, isticala mi je kazna zatvora i želio sam da ispadnem mangup među ostalima”, rekao je on.

Prelević: Vidio sam da me udario Srđan Vujović

Miloš Prelević, jedan od pretučenih komandira, ispričao je da su službenici ZIKS-a došli mirno da razgovaraju sa osuđenicima i da nijesu vadili palice.

On je svjedočeći rekao da je osuđenika Vukčevića “sa dva prsta” uhvatio za majcu i da mu se ovaj tada otimao.

“Imao sam namjeru da ga odvedem sa sobom, kako bi napisao izjavu... Želio sam to da uradim, ali sam prije toga dobio udarac i pao sam na zemlju. Vidio sam da me udario Vujović, a rekli su mi da me i Kontić (Mirko) udario šakom”, kazao je Miloš Prelević.

Bonus video: