Zovem se crveno: Čudesna priča o srednjovjekovnoj Turskoj

U ovom romanu naći ćete čudesan svijet Orijenta sa njegovim bojama, njegovom umjetnošću, estetikom i tajanstvenim duhom
178 pregleda 0 komentar(a)
Zovem se crveno, Foto: Nova knjiga
Zovem se crveno, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 25.03.2015. 14:29h

Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice u saradnji sa Novom knjigom plus iz Beograda, objavila je djelo jednog od najvećih pisaca XXI vijeka Zovem se Crveno, Orhana Pamuka, saopšteno je iz Nove knjige.

"Ovaj istorijski roman, u kojem nećete pronaći istorijske činjenice, prikazuje srednjovjekovnu Tursku iz sasvim novog ugla. Čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivnja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, naposljetku, oko umjetnosti minijature u trenucima njenog nestajanja. Ovo je roman o sudbini slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja XVI vijeka. Kroz sudbinu slikara autor pripovijeda o umjetnosti, ljubavi, sreći, životu, smrti. Na trenutke se vodi rasprava o suštini islamske umjetnosti i poimanju svijeta. Bogatstvo jezika, obilje slika, asocijacija, poniranje i bit islamske civilizacije i njene dodire s renesansnim duhom, jedinstvena kompozicija i struktura djela potvrđuju da je Orhan Pamuk jedan od najvećih pisaca XXI vijeka", navodi se u saopštenju Nove knjige.

Roman u kojem ćete naći čudesan svijet Orijenta sa njegovim bojama, njegovom umjetnošću, estetikom i tajanstvenim duhom.

"Crveno je boja osvete i smrti, ali, ponajviše, boja strasti, nadahnuća i umjetnosti. A možda je, po Pamuku, ime univerzuma – Crveno! U boji je sadržana veza između prošlog i sadašnjeg vremena. Odavno taj svijet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom remek-djelu", piše u saopštenju.

Orhan Pamuk je jedan od naistaknutijih i naprodavanijih turskih autora.

Roman ovog Nobelovca o ubistvima i intrigama među dvorskim crtačima 16.vijeka - Zovem se crveno samo u turskoj je prodat u preko 100 000 primjeraka i preveden na preko 20 svjetskih jezika.

Romani Orhana Pamuka Zovem se Crveno i Muzej nevinosti, u izdanju Nove knjige mogu se naći u svim Gradskim knjižarama.

Bonus video: