Tatar: Ovdje sam zbog onih koji su uništili privredu i osiromašili građane

“Da sam ostala u CKB-u, izvršila bih pritisak i Barović bi vratio kredit tako što bih upisala hipoteku”, kazala je Milka Ljumović
100 pregleda 14 komentar(a)
Bose Tatar i Milka Ljumović, Foto: Savo Prelević
Bose Tatar i Milka Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2015. 08:28h

Bivša generalna direktorica CKB Milka Ljumović, saopštila je juče da je od svih kredita koji se pominju u optužnici, bila upoznata jedino sa problemima naplate od kompanije “Okean gold”, čiji je suvlasnik Veselin Barović.

“Koliko se sjećam, to mi je saopštio Ivica Kontić, iz sektora kreditiranja. Pozvala sam g. Barovića, koji je bio VIP klijent, i koji mi je rekao da je zapao u probleme i teškoće zbog inostranog partnera. Stvarali smo uslove da Barović vrati kredit, tako da su izvršena dva reprogama kredita. Da sam ostala u CKB, izvršila bih pritisak i Barović bi vratio kredit, tako što bih upisala hipoteku", kazala je Ljumovićeva u nastavku suđenja u podgoričkom Višem sudu.

Objasnila je da je tada predlagano da se akcije Barovićevog Eurofonda upišu na CKB, ali je 2006/2007. godine postojala zakonska smetnja, "jer je bila masovna pojava da fondovi garantuju tuđa potraživanja svojim sredstvima".

"Dakle, on je ponudio te akcije, a nije donio hipoteku, tako da je na neki način kredit ostao neobezbijeđen. Barović je obećao da će dio novca, koji dobije od prodaje Elektroprivrede, usmjeriti na otplatu kredita. Poslije sam ja otišla iz banke. U ovom slučaju je zatajio mađarski partner, koji je trebalo da utuži Barovića”, kazala je Ljumovićeva.

Naglasila je da je niko nikada nije upoznao o eventulanim problemima sa naplatom ostalih kredita.

Neutemeljena optužnica

I Bose Tatar odbacila je navode optužnice i rekla da se ne osjeća krivom.

"Odbijam kao netačnu, drsku i neutemeljenu optužnicu", kazala je ona.

Tatareva je rekla da je nakon prodaje banke, OTP angažovala međunarodnog revizora, čija je kontrola, pa i kreditnog portfolia, trajala mjesecima. Nakon revizije bilansa - u avgustu 2009, ona i Ljumović su razriješene, a novi vlasnici su im se, kako je rekla, zahvalili na radu.

"Sve odluke o kreditima donijete su konsenzusom i sve je prijavljeno Centralnoj banci. Do 2007. godine Komitet za upravljanje kreditnim rizikom, redovno je obavještavao Upravni odbor da je 98 odsto naplativost kredita. To je izvanredan procenat za bilo koju banku u svijetu, pa i za CKB”, istakla je. Tatareva je podsjetila da je kredit - najrizičniji bankarski proizvod:

"Ne postoji propis koji banku obavezuju da upusuje hipoteku za odobrene kredite. Ovih šest kredita iz optužnice se ne sjećam, a što je 0,00001 odsto u odnosu na 300.000 koje smo odobrili. Propust, ako se i desio propust, to može biti samo operativni, čist propust zaposlenih, to što nije upisana hipoteka, a navedeno je u ugovoru".

Ona je kazala da nije imala nikakvu komunikaciju sa vlasnikom firme “Akapulko” Gojkom Krstovićem i rekla da njemu nije mogla biti pribavljena imovinska korist.

"Utvrđeno je da je uvezao trule banane i da se tužio četiri godine u Italiji, pa je morao da sve da ih baci... Tako da je samo on imao štetu. CKB je imala mjenicu i mjenično ovlašćenje, pa ne znam zašto se nije naplatila. Nije mi jasno zašto nije naplaćen kredit Okean gold iz keš-kolaterala. Ovdje stojim časnog obraza i svakog mogu da pogledam u oči", izjavila je Tatareva.

Optužnica je podignuta i protiv Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić. Njima se stavlja da su, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i garancija, odobrili šest kredita.

Pavićević: Nisam radila sa kreditima

Dubravka B. Pavićević, rekla je da je od 2007. do 2012. bila pomoćnik generalnog direktora za likvidnost i platni promet i da je niko ne može dovesti u vezu sa odobravanjem kredita.

"Nikada nisam bila član kreditnog odbora koji je odlučivao o kreditima. Nisam bila ni član Upravnog odbora, ni Komiteta za upravljanje kreditnim rizikom, nadzornog odbora, ni kreditnog odbora. Nisam bila u dogovoru sa menadžmentom da pričinimo banci štetu, jer mi moje moralne osobine to ne dozvoljavaju", izjavila je optužena Pavićević, dodajući da i sada radi u CKB.

Bonus video: