Bjork - 20 godina intrigantne karijere

U 2015. biće objavljena i monografija “Bjork: Archives"
54 pregleda 1 komentar(a)
Bjork, Foto: Shutterstock.com
Bjork, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.03.2015. 20:49h

Njujorški muzej savremene umjetnosti, MoMA, 8. marta otvorio je veliku retrospektivnu izložbu islandske muzičarke Bjork, na kojoj su predstavljena sva lica te proslavljene pjevačice, kompozitorke i performerke u više od 20 godina njene intrigantne i inovativne karijere.

U predvorju Muzeja izloženi su inovativni instrumenti s albuma “Biophilie”, programirani da sviraju muziku koju je Bjork komponovala za taj album, a uz koji je integrišući muziku, dizajn i digitalnu tehnologiju objavila aplikaciju, prvu koju je MoMA uvrstila u svoju stalnu postavku.

Dio izložbe posvećen je video instalaciji “Black Lake”, novoj akviziciji MoMA-e.

Riječ je o desetominutnom video klipu za pjesmu s albuma “Vulnicura”, koji je u režiji Endrua Tomasa Huanga snimljen prošlog ljeta na Islandu i koji kroz prizore pećina, klanaca, lave i polja odražava slike bola, propadanja i ponovnog rođenja.

Njenih osam albuma - “Debut” (1993), “Post” (1995), “Homogenic” (1997), “Vespertine” (2001), “Medulla” (2004), “Volta” (2007), “Biophilia” (2011) i “Vulnicura” (2015) predstavljeno je hronološki u posebnom interaktivnom audio doživljaju, najavljeno je na internet stranicama Muzeja.

Svaki album predstavljen je kroz pomno osmišljene i iznimne vizuelne prizore koje izražavaju i otjelotvoravaju njenu muziku, a izloženo povezuje lični i poetski narativ slavnog islandskog pisca Sjona.

Izloženi su i roboti dizajnirani za video “All Is Full of Love” i njene haljine i kostimi za spotove i turneje, među kojima se ističe “labud” makedonskog dizajnera Marjana Pejoskog, u kojoj je ostavila snažan utisak na crvenom tepihu Oskara, i haljina u obliku zvona Aleksandra Mekvina.

Poseban prostor rezervisan je za projekcije njenih video spotova, koji su uobičajeno kombinacija eksperimentalnog stvaralaštva, tehnologije, naracije i performansa te rezultat bliske saradnje Bjork sa rediteljima na koncepciji i izvedbi.

Po riječima autora izložbe, kustosa Klausa Biesenbacha, Bjork je beskompromisno originalna, uspješna autorka i umjetnica, otvorena za saradnju i interpretaciju svog rada.

Kako bi što bolje prikazala i izrazila svoju muziku, Bjork je posljednjih decenija redovno sarađivala s fotografima, filmskim i video umjetnicima, dizajnerima, arhitektama, inovatorima, nerijetko prelazeći granicu najkreativnijih područja, ustvrdio je u najavi izložbe kustos, čiju je ideju o retrospektivi islandska pjevačica prije petnaest godina odbila.

Na Fejsbuk stranici Bjork, koja ima više od tri miliona sljedbenika, nedavno je objavljen dio intervjua u kojem je izjavila da joj je smiješna ideja retrospektive jer uvijek razmišlja o onome što će sljedeće napraviti. A upravo je činjenica da ima priliku da napravi i nešto novo za izložbu bila razlog što je ovaj put pristala.

"Da budem iskrena, ne znam kakva je tačno publika MoMA-e, ali zamišljam da će neko ko ne sluša previše muziku, kada sa porodicom posjeti moju izložbu, otkriti zvuk i pomisliti kako mu se sviđa što talasi zvuka prolaze njegovim tijelom i kako želi čuti još ”, rekla je Bjork.

Osim novog albuma i izložbe, početak ove godine Bjork će obilježiti i monografijom “Bjork: Archives”.

Bonus video: