Optuženi za kovanje zavjere sa FARC: Romanjoli i družina predati agentima DEA

Dvojica Rumuna uhapšena su u Podgorici 15. decembra. Dan kasnije, na podgoričkom aerodromu stavljene su lisice na ruke i Romanjoliju, koji je tada stigao iz Italije
72 pregleda 0 komentar(a)
Masimo Romanjoli (Novina), Foto: Internet
Masimo Romanjoli (Novina), Foto: Internet
Ažurirano: 25.02.2015. 08:30h

Pripadnici Protivterorističke jedinice policije predali su agentima američke Agencije za suzbijanje droge (DEA) Rumune Kristijana Vintilu (44) i Virdžila Flavija Georgeskua (42) kao i Italijana Masima Romanjolija (43) koji će biti predati američkim pravosudnim organima.

Njih trojicu američke vlasti terete za kovanje zavjere sa kolumbijskom terorističkom organizacijom Revolucionarna armija Kolumbije (FARC), kojoj su navodno namjeravali da prodaju velike količine oružja namijenjenog za ubijanje američkih državljana u Kolumbiji i obaranje letjelica SAD.

Apelacioni sud prije par dana potvrdio je rješenje Višeg suda, kojim je dozvoljeno izručenje okrivljenih SAD, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Okružnim sudom južni distrikt Njujork, zbog krivičnih djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i krivičnog djela zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorirstičku organizaciju iz glavem.

Dvojica Rumuna uhapšena su u Podgorici 15. decembra. Dan kasnije, na podgoričkom aerodromu stavljene su lisice na ruke i Romanjoliju, koji je tada stigao iz Italije.

Njima trojici, prema američkom zakonodavstvu, prijeti doživotni zatvor.

Vintila je bivši šef rumunskog Direktorata za državne rezerve, a radio je i kao inspektor za kontrolu i verifikaciju naoružanja.

Romanjoli je bivši poslanik Berluskonijeve Forca Italija. FARC je kolumbijska ljevičarska kriminalna organizacija koja je najveći snabdjevač kokainom u svijetu, i koja pokušava da zbaci kolumbijsku vladu.

Bonus video: