PRESUDA ZA UBISTVO ŠĆEKIĆA 27. FEBRUARA

Da li je ostalo dokaza da se optuženi kazne?

307 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2019. 14:56h

 Zamjenica vrhovnog državnog tužioca Miljana Radović, tvrdi da  za osuđujuću presudu za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića  bitno ne može smetati to što su iz spisa predmeta izdvojeni iskazi Žarka Radulovića i Zorana Vlaovića.

Ona je, međutim, ocijenila da je bez presedana odluka Vrhovnog suda da se ti dokazi maknu iz spisa, jer su izjave suvlasnika “Splendida” i bivšeg zaštićenog svjedoka - zakonski pribavljene. “Smatram da je Vrhovni sud tim stavom učinio presedan u sudskoj praksi, jer se radi o  procesnim dokazima, pribavljenim na osnovu zakona koji je tada važio. Pa nije bilo razloga da se  naknadnim tumačenjem ocijeni da su izjave zaštićenog svjedoka i Radulovića, pravno nevažeći dokazi”, kazala je tužiteljka  tokom  završnih riječi u tom procesu.

 Vrhovni sud ukinuo je osuđujuće presude za  ubistvo policijskog načelnika, sa obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave koje su Radulović i  Vlaović dali  tužiocu.  Oni su obrazložili da se u postupku donošenja prvostepene i drugostepene presude, nije  sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, zbog čega se  nijesu mogli koristiti kao dokazi obavještenja koja su ta dvojica dala specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka.

Na tim  izjavama praktično počivale su osuđujuće presude.

Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić, ukinutom presudom osuđeni su na po 30 godina za taj zločin. 

Nova presuda biće objavljena 27. februara u Apelacionom sudu.

Boretin branilac, advokat  Branislav Durutović, pitao je da li je logično da se taj optuženi nakon samo deset dana druženja u zatvoru povjeri zaštićenom svjedoku da su ubili Šćekića. On je rekao da je  ubistvo policajca tragedija, ali da suđenje predstavlja farsu.

S druge strane, pokojnikova sestra Slavica Šćekić tvrdi da je dokazano   da se  Boreta povjerio Vlaoviću i da mu je tada  rekao da je Čila Šćekić ubio njenog brata.  “Imajući u vidu da ovaj zaštićeni svjedok zna da je Boreta u svoj 'ferari' ugradio keramičke pločice od 15.000 eura, to  potvrđuje da su njih dvojica bili bliski”, rekla je ona. Advokat odbrane Dragoljub Đukanović, medije je okrivio za sve i kazao da je problem u pritisku koji je štampa napravila na sudstvo: “U ovom predmetu nema dokaza. Medijima su se u pritisku pridružili političari, koji su išli na štetu optuženih”.

Boreta je pred sudijama kazao jednu rečenicu: “Za ovih devet i po godina, sve je ovo prevara”. 

Podrška Šćekićima ispred suda: “Nalogodavce na sunce”!

Rodbina i prijatelji porodice Šćekić, okupili su se juče  ispred zgrade Apelacionog suda, da, kako su rekli, pruže podršku toj familiji. 

“Nagrađujete ubice”, Medenica žuč sudstva”, “Hoćemo pravdu”, “Pravda za Šćekiće”, “Nalogodavce na sunce”, “Mafijo izađi...”, samo su neke od parola koje su nosili....